top of page

Liisa Syrjänen 16.3.2023

Yhteispelillä monenlaista virkistystä

Jälleen on yksi Las Palmasin Suomi-Kerhon toimintakausi päättymässä, vilkas ja toimelias kausi lokakuusta maaliskuulle. Vaikka toiminta on ollut jo nyt erittäin monipuolista, vielä on löytynyt ideoita ja tahtoa tehdä uusia asioita. Kerhon noin 50 hengen talkoolaisen joukko on monitaitoista väkeä. Kun talkoolaisten nimiä katselee, huomaa, että monet meistä puuhaavatkin monissa eri rooleissa.

Talkootyössä on myös erilaisia muotoja, useimmiten sitä tehdään fyysisenä työnä kerholla. Talkootyö kerhon hyväksi voi olla myös muunkinlaista tekemistä, musiikin esittämistä, viestintää, retkien ja vaellusten vetämistä, ulkopelien järjestämistä, käden taitojen hyödyntämistä arpajaisvoitoiksi jne.

Mutta mistä on kerhon talkoolaiset tehty? Heidät on tehty hyväntuulisuudesta, tahdosta ja halusta antaa osaamistaan, tietojansa, taitojansa ja aikaansa kerhon käyttöön sekä uskomattomasta sitoutumisesta tähän talkootyöhön.

Keittiö on yltänyt huippusuorituksiin ruuan laadun ja maun suhteen, täydellistä kotiruokaa. Keittiö on loihtinut niin kaikenlaiset juhlatarjoilut, pikkujoulu- ja joulujuhlat, itsenäisyys- ja ystävänpäivänjuhlat, rapuillalliset ja talkoolaisten karonkan. Viimeisimpänä hankkeena oli lohen savustaminen omilla Suomesta tuoduilla savustuspöntöillä ja myynti jäsenille, hyvin meni lohi kaupaksi. Keittiön lounasruokailu kuten myös illallisjuhlat pyörivät kokkien ja apukokkien, Pellikan Paten, Lyytikän Sirpan, Puustisen Hannun, Jääskeläisen Eeron ja Kukkosen Anitan voimin sekä runsaan aputyövoiman auttamana.

Pari kertaa kauden aikana keittiö on tempaissut karjalanpiirakoiden leipomissession. Puolenkymmentä kerholaista on leiponut satoja piirakoita jäsenten ostettavaksi. Kysyntää piirakoille on ollut tarjontaa enemmän. Pate on leiponut läpi talven juureen leivottua ruisleipää niin ikään jäsenten ostettavaksi.

Kahviossa ollaan aamusta iltaan. Pääasiassa kahviosta on huolehtinut Koutu-Koskisen Ritva, luetteloinut aamuisin kaupasta tuotavat ruokatarvikkeet, paistanut pullat sekä piirakat ja tehnyt silli- ja lohileipiä iltaa varten. Kauppaneuvokset ovat rullailleet kauppakärryineen joka aamu maanantaista torstaihin kauppahalliin, Mercadonaan ja milloin mihinkin tarvitaan tavaroiden perässä kulkea.

Baari on valomerkkiin asti auki aina, kun kerholla on iltatapahtumia. Häikiön Seidi on käynyt päivittäin tarkistamassa juomatilanteen ja huolehtinut illaksi riittävän määrän niitä juomia, joita kerholaiset tykkäävät nauttia. Baarin kassaa ovat kerholla vierailleet ei-jäsenetkin hyvin kartuttaneet, tervetuloa uudelleenkin.

Toimisto on auki päiväsaikaan. Häkkisen Merja on ollut paikalla jokaisena aukiolopäivänä, hyvänä lisänä on ollut kaksi talkoolaista. Usein toimistossa Merjan selän takana on ollut kokkikiireiltään kirjanpitoa hoitamaan ehtinyt Pate. Iltapäivisin kolmena päivänä viikossa Merja on opettanut espanjan kieltä.

Kirjasto on auki päiväsaikaan. Kirjasto on edelleen suosittu, neljä talkoolaista ja Kiiliäisen Katariina ovat olleet vuoropäivinä kirjastotäteinä. Lukupiiri on uusi harrastuskerho ja se on kokoontunut joka toinen viikko.

Kuoron esittämästä musiikista on saatu nauttia kerhon tilaisuuksissa. Kuoroa vetää Iivosen Olli.

Tiedottaminen, nykyään puhutaan mieluummin viestinnästä, on ollut useiden henkilöiden hoitamaa. Waldénin Lea on tehnyt kaikki upeat tapahtumailmoitukset, Kiiliäisen Seppo hoitanut kerhon www.suomi-kerho.net ylläpidon ja kerhon fb-sivun ”Suomi-Kerho Club Finlandia” päivitykset. Kerhon markkinapaikka fb-ryhmä, joka oli Pystysen Säteen hoitama, on nykyisin nimeltään ”Suomi-Kerho Las Palmas”, ja sitä ovat ylläpitäneet Helena Kanervo, Marianne Honkakorpi ja Katariina Kiiliäinen. Viestintää tulee hoitamaan Helena. Uudet kotisivut nähnevät päivänvalon syksyn kuluessa.

Kiinteistön ylläpidosta, pienistä korjaushommista ja muista parannuksista sekä laukkuvaraston päivystyksestä ovat vastanneet Jääskeläisen Eero ja Kanervon Jorma.

Siivous- ja puhtaanapidosta alakerrassa huolehditaan päivittäin kolmen henkilön toimesta. Pääasiassa siivouksesta on huolehtinut Lindholmin Tuula kahtena aamuna viikossa. Pyykkikone ja kuivausrumpu ovat pyörineet lähes joka työaamu, jotta puhtaita keittiöpyyhkeitä, pöytäliinoja ja saunan laudeliinoja on riittänyt.

Sauna on lämmennyt joka torstai ja sunnuntai halukkaille saunojille, saunamajurina on toiminut Korhosen Juha.

Viihdepuolesta on huolehtinut lukuisa joukko musiikin ammattilaisia. Palosen Osmo on usein soitellut pianoa jo aamutuimaan. Osmo kumppaneineen on talven aikana järjestänyt monipuolisia musiikillisia teemailtoja (Repe Helismaa, Aida-oopperan selityksiä, espanjalaista musiikkia jne.). Tilaisuudet ovat olleet niin menestyksekkäitä ja huippusuosittuja, että kaikkia paikalle pyrkineitä ei ole voitu enää päästää sisään. Kerhon asiakaspaikkamäärä on 96 ja se on rajoittanut osanottoa tilaisuuksiin. Musiikkiteemoja on ollut myös Iivosen Ollin ja Hallenbergin Juhan koostamissa esityksissä. Lauantaitanssien vakioesiintyjiä ovat olleet Wileniukset, Marja-Liisa ja Olavi. Usein kerhon tilaisuuksissa on nautittu myös Tuija Tiitta-Ylipään ja Markku Ylipään musiikkiesityksistä. Musiikkiporukka on tuottanut myös kerhon juhlien musiikillisen viihteen.

Biljardi on iltaisin alakerran viihde, sen pelaamisen mahdollisuus on ollut aina, kun kerho on ollut auki. Peliä on vetänyt Lindstenin Taisto.

Atk- ja audio sekä musiikkilaitteet ovat Bentkoverin Fredin näpeissä.

Karaokeiltoina kappaleiden soitosta on huolehtinut Freddy. Parin kuukauden ajan kerholla työharjoittelija ollut Janne tuurasi muutamana iltana Freddyä karaokeiltojen vetäjänä.

Tietovisan kilpailukysymysten laatimisesta ja kilpailun vetämisestä on pääasiassa vastannut Risto Viita. Kysymysten laatijoina on ollut useita henkilöitä. Palkinnot jaetaan päättäjäisissä. Jääskeläisen Eero voittanee tämän kisan.

Arpajaiset ovat kuuluneet myös lauantai-iltoihin, syksyn ajan arpajaisista huolehtivat Risto ja Lindstenin Kaisu, keväällä Kuuluvaisen Halla. Jäsenet ovat höllänneet kukkaroidensa nyörejä mukavasti, arpajaistuotto on ollut hyvä. Jäsenistö on kiitettävästi huolehtinut hyvien arpajaispalkintojen tuottamisesta.

Askartelukerhoa on vetänyt Katajamäen Maija. Maija on toiminut myös terveyshuolien poistajana mittaamalla kerholaisten verenpaineita yhtenä päivänä viikossa. Mittaaminen ei ole mennyt hukkaan, löydettävää on ollut.

Yhteiskunnallinen keskustelukerho on kokoontunut viikoittain Ilmari Valkaman johdolla ja hänen hankkimiensa alustajien aiheiden teemoissa.

Ulkopeleistä mölkkyä on pelattu Partasen Tuulan johdolla sekä petankkia ja boulea Nybergin Kenin johdolla.

Retkiä tehtiin syksyllä useita Tikkasen Aulikki vetäminä ja nyt keväällä Kiiliäisen Katariina oli oppaana kahdella retkellä. Iso bussi on saatu täyteen kiertelemään saaren jyrkkiä rinteitä. Valitettavasti kevätretkellä mantelipuun kukkia ei nähty. Kukinta oli hieman myöhässä.

Vaeltajia on kerhon jäsenistössä runsas määrä, Eero on ehtinyt kiinteistö- ja keittiötöiden lisäksi huolehtimaan myös siitä, että aktiivisille vaeltajille on ollut vaellusreitit mietittynä sääolosuhteiden mukaisesti ja kuljetukset reiteille valmiina joka lauantaille.

Kerhon puheenjohtajan pitää olla varsinainen monitoimi-ihminen. Lyytikän Leo hoitaa kerhon puheenjohtajuuden lisäksi kerhon hallituksen puheenjohtajuuden, tekee kerhon tilojen ei-luvanvaraiset sähkötyöt, koordinoi huvitoimikuntaa ja paljon muuta. On lähes joka päivä kerholla, myös iltaisin. Katsoo, että kaikki toimii ja tekee sitä varten tarvittavat päätökset sujuvasti.

Kerholla on ollut ainutlaatuinen tilaisuus saadessaan talkoolaisikseen eri alojen korkeaa ammattitaitoa ja osaamista edustava joukkue, joka on tuottanut jäsenistölle että satunnaisille vierailijoille runsaasti sekä mielen että kehon virkistystä. Olipa tässä tekemisessä sitten kysymyksessä tapahtumailmoitusten ulkonäkö, keittiön lounasruokailu, iltaviihde tai musiikki ja kaikki muukin toiminta huomioiden. Tällä joukkueella on hyvä jatkaa tulevaan syksyyn ja mukaan mahtuu uusiakin osaajia.

Hyvää kesää kaikille!

Las Palmas 16.3.2023

Liisa Syrjänen, yksi talkoolaisista

bottom of page