top of page

Eero Jääskeläinen 27.9.2022

Wuorigorillat vaeltavat taas

Tule mukaan saaren monipuolisimpaan harrastukseen! Kyseessä on tietysti Gran Canarian Wuorigorillojen vaellukset. Ne eivät ole vain hikistä liikuntaa, vaan retkillä pääsee tutustumaan upeisiin maisemiin ja paikalliseen elämänmenoon - mukavassa porukassa.

Aloitamme vaellukset entiseen malliin marraskuun 2022 alusta.

Käytännön ohjeita osallistumiseen ja menettelyihin löytyy kerhon sivuilta Liisa Syrjäsen kirjoituksesta Vaeltamista ja patikointia ja allekirjoittaneen kirjoituksesta Gran Canarian Wuorigorillojen vaellukset.

 

Niin kuin hyvin tiedämme, saarelta löytyy luonnoltaan hyvin erilaisia, henkeä salpaavan kauniita maisemia: löytyy karua ja kuivaa etelässä, vehreää pohjoisessa ja silmiä hivelevän komeaa vuoristoa keskiosissa. Oman lisänsä tuovat vuorten välissä lukuisat ”patoallasjärvet”, postikorttimaiset pikku kylät, hedelmäviljelmät, mäntymetsät, mantelipuut, jne.

 

Vaellusretkemme suuntautuvat säiden ja luonnonkierron mukaan eri alueille sisälle näihin lumoaviin maisemiin. Minne on milloinkin vaelleltu - aina on maisemia syystä kovasti ihasteltu!

 

Liikunnan merkitystä ihmisen terveyteen ei voi liikaa korostaa. Vaelluksilla kuljemme kolmesta kuuteen tuntiin vuorten rinteitä välillä ylös ja välillä alaspäin. Tämä treenaa sopivasti sydäntä, hapenottoa ja koko kehoa. Lisäksi väittävät maastossa kävelyn olevan jopa aivoja virkistävää. Kellepä meistä tällaiset vaikutukset eivät olisi tervetulleita. Vaelluksillamme nämä hyödyt tulevat miellyttävässä muodossa kuin huomaamatta. 

 

Matkat vaellusten lähtöpisteeseen ja takaisin teemme vaivattomasti tilausbusseilla.  Bussimatka kestää yleensä noin tunnin ja jo matkalla on paljon nähtävää. Kun bussi alkaa kiivetä serpentiiniteitä ylös vuoristoon, jää Palmasissa mahdollisesti vaivannut pilviverho alapuolellemme. Kun vuorten rinteet avautuvat kirkkaassa auringonpaisteessa sinitaivasta vasten, ovat maisemat niin upeita, ettei niitä kyllästy koskaan ihailemaan.

 

Koska vaellusreittimme sijaitsevat eripuolilla saarta, kohtaamme monipuolisesti mitä erilaisimpia koto-Suomesta poikkeavia maisemia. Näemme saaren elämää monipuolisesti: kyliä, kaupunkeja ja paikallisten elämänmenoa.  Näillä reissuillamme saaren maantieto ja luonto tulevat tutuiksi. Extrana on vielä se, että vaellusporukassamme on joitakin tosi luontoviisaita ihmisiä, jotka auliisti kartuttavat tietojamme saaren luonnosta - iso kiitos heille. 

 

Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä ulottuvuutena hehkuttaisin vaelluksiamme erityisen mukavana sosiaalisena tapahtumana. Kullekin reissullemme osallistuu noin 15-30 henkilöä. Joukossa on aina vakiovaeltajia, silloin tällöin osallistuvia, ilahduttavasti ensikertalaisia ja usein myös ns. viikkoturisteja, eli sopiva joukko tuttuja ja tuntemattomia.

 

Kun muutaman yhteisen kokemustäyteisen tunnin päästä vaelluksen päätteeksi saavumme paikalliseen pikkubaariin ansaitulle virvokkeelle, ovat kaikki jo ainakin jonkin verran tuttuja. Juttu kulkee - reissun kokemuksista ja tuntemuksista riittää jaettavaa. Nähdyt maisemat ja yhteinen ponnistelu yhdistävät.

 

Kun reissukaverit ovat tulleet tutuksi, iltaa ja yhdessäoloa voi jatkaa vaelluspäivän iltaan osuvassa, mainiossa kerhon lauantai-illanvietossa. 

 

Mainitseman arvoista on myös se, miten hyvin kanssavaeltajilta saa reissujen aikana mitä moninaisempaa tietoa ja vinkkejä käytännön elämiseen saarellamme. Ajatustenvaihto on aina erinomaisen vilkasta ja monipuolista.

 

Wuorigorillojen kaikille avoimeen porukkaan otetaan avosylin vastaan ja nautinnollisille reissuille on helppo tulla mukaan.

Käytännön ohjeet löytyvät ylläolevista linkeistä. Lisäksi allekirjoittanut vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiin. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

t. Eero

bottom of page