top of page

Uolevi Lehtinen 27.10.2020

 

Influenssa- ja koronatervehdys Suomesta


Monet teistä Kanarialle ehtineistä eivät kenties ole vielä saaneet viestiä siitä, että influenssarokote on tänä syksynä entistäkin tärkeämpi – tietenkin koronan vuoksi. Lainaan seuraavassa paljolti Hesarin 30.9. julkaisemaa kirjoitusta tästä epäpyhästä ”parisuhteesta”.


Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehdyt ja suositellut toimet voivat ehkäistä myös influenssan leviämistä tulevana talvena. Mutta influenssavirusta vältetään ennen muuta rokotuksin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa: Koska myös koronavirus leviää, on entistäkin tärkeämpää, että ihmiset ottaisivat ajoissa influenssarokotteen.


Ihminen voi saada samaan aikaan sekä korona- että influenssatartunnan. Jos ihminen sairastuu molempiin sairauksiin samanaikaisesti, vakavan taudin riski kasvaa huomattavasti. Nohynekin mukaan tiedetään, että yhtäaikaiset infektiot lisäävät kuolleisuutta jopa kuusinkertaiseksi. Lisäksi samanaikaiset infektiot kasvattavat myös tehohoitoon ja hengityskoneeseen joutumisen riskejä. Kaksi yhtäaikaista epidemiaa voi kuormittaa terveydenhuoltoa siinä määrin, että terveydenhoitotilanne muuttuu kestämättömäksi. THL:n mukaan Suomessa käytettävässä rokotteessa on kaksi A-viruskantaa ja kaksi B-viruskantaa. Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssan jälkeisvirusta vastaan.

 

Summa summarum: influenssarokotus kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisin. Ajanvaraus rokotukseen aukeaa Helsingissä viimeistään 26.10. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti (asiointi.hel.fi) tai puhelimitse (09-31046300). Rokotusviikot ovat Helsingissä 46-48. Koronarokotuksen antoajasta Suomessa ei ole vielä tietoa, mutta sekin kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisin.


Saahan rokotuksia toki Kanariallakin. Toimikaa ripeästi, jos viivytte Kanarialla edellisiä aikarajoja pidempään.


Ja älkää hermostuko minun varoituksistani, vaan viettäkää rentoa aikaa palmujen alla. Ja saatetaanhan mahdollisesti nähdäkin Palmasissa jopa tänä talvena.

 

Upeaa ja aurinkoista syksyn jatkoa!


 

Lehtisen Uolevi, 79v ja 9kk

uolevi.lehtinen@tuni.fi

bottom of page