top of page

Ulkosuomalaisparlamentilla juhlavuosi

Helsingissä pidettiin kesäkuun 16.-17. päivinä  ulkosuomalaisparlamentin yhdeksäs täysistunto.

 

Ulkosuomalaisparlamentti (USP) perustettiin vuonna 1997. Ulkosuomalaisparlamentin pysyvänä sihteeristönä toimii Suomi-Seura r.y. Helsingissä. USP:n puhemiehenä toimii aina Suomi-Seuran johtokunnan puheenjohtaja. Huhtikuusta 2013 on puhemiehenä toiminut Jarmo Virmavirta. Suomi-Kerho on sekä Ulkosuomalaisparlamentin että Suomi-Seuran jäsenjärjestö. Ulkosuomalaisparlamentti kokoontuu 2-3 vuoden välein täysistuntoon Helsinkiin. Lisätietoja Ulkosuomalaisparlamentin toiminnasta ja tarkoituksesta kerrotaan parlamentin kotisivuilla http://www.usp.fi.

 

Kesäkuun täysistunto oli samalla järjestön 20-vuotisjuhlaistunto. Istuntoon oli ilmoittautunut 210 virallista edustajaa ja 110 tarkkailijaa eri puolilta maailmaa. Espanjan jäsenjärjestöistä virallisia edustajia oli yhteensä 16 mukaan lukien Las Palmasissa toimivan Suomi Kerho Club Finlandian edustajat. Kerhoamme edustivat hallituksen jäsenet Raija Pitkänen ja Esko Puuska.

 

Suomi 100 vuotta, Suomi-Seura 90 vuotta, Ulkosuomalaisparlamentti 20 vuotta. Nämä merkkipaalut leimasivatkin tilaisuutta. Ulkosuomalaisparlamentti toteutettiin todella arvokkaasti ja juhlavasti. Yhdeksännen täysistunnon ohjelma oli monipuolinen ja arvokas oheistapahtumineen ja tilaisuuksineen jotka alkoivat jo istuntoa edeltävänä päivänä.

 

Ohjelma alkoi torstaina 15.6 avajaismessulla, joka pidettiin Helsingin Vanhassa kirkossa. Messun saarnan piti Espoon piispa Tapio Luoma. Puolilta päivin osanottajat jakaantuivat seminaareihin, joita oli kaksi: Senioriseminaari ja Suomi-koulutusseminaari. Kerhomme edustajat osallistuivat Senioriseminaariin. Illalla oli Suomi 100  Maailmalla -konsertti Helsingin Musiikkitalossa. Konsertissa esiintyivät suomalaissyntyiset taiteilijat, jotka tällä hetkellä asuvat ja työskentelevät eri puolilla maailmaa.

 

Täysistunto pidettiin Helsingin yliopiston juhlasalissa. Virallisen avauksen jälkeen kuultiin Suomen eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan avajaisjuhlapuhe. Kuultiin raportti Ulkosuomalaisparlamentin toiminnasta sekä tiivistelmä parlamentille jätetyistä aloitteista. Kokouksen järjestäytymisen jälkeen käytiin yleiskeskustelu. Iltapäivällä tapahtui työskentely eri valiokunnissa. Valiokunnissa oli käsittelyssä 55 aloitetta. Illalla oli Helsingin kaupungin vastaanotto. Isäntänä toimi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

 

Toisena päivänä täysistunto alkoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen juhlapuheella. Puheen jälkeen osanottajat siirtyivät yliopiston tiloista Tuomiokirkon portaille yhteislaulua ja ryhmäkuvaa varten. Sää suosi auringonpaisteellaan. Yhteislaulu sujui. Lisäksi mukana olleet Kanadan edustajat soittivat ja lauloivat kaikkien täysistunnon edustajien sekä Senaatintorilla kesäpäivästä nauttineiden kansalaisten ja turistien iloksi. Iltapäivällä julkistettiin ja hyväksyttiin päätöslauselmat. Vuoden 2017 istunnon tuloksena syntyi 56 päätöslauselmaa useista eri aihealueista. Päätöslauselmat ovat luettavissa Ulkosuomalaisparlamentin kotisivuilta.

Myös Suomi-Seuran kotisivuilta löytyy laaja artikkeli  juhlaistunnosta.

 

Ulkosuomalaisparlamentin täysistunto oli mielenkiintoinen kokemus. Meillä Espanjassa asuvien ja talvehtivien suomalaisten asiat ovat hyvässä mallissa, josta osoituksena on, että emme ole kokeneet aloitteentekotarvetta Ulkosuomalaisparlamentin täysistunnolle. Suomi-Seuran kanssa yhteydenpito on nopeaa ja toimivaa. Mahdollisiin tarpeisiin ja kysymyksiin sieltä on löytynyt tarvittaessa apua.

Juhlaistunto Helsingin yliopiston juhlasalissa

Yhteislaulu soi Tuomiokirkon portailla

Teksti: Esko Puuska

Kuvat: Sakri Viklund

bottom of page