top of page

Teatro Pérez Galdós

1800-luvun puoliväliin saakka Las Palmasissa ei ollut ainuttakaan teatterirakennusta.

 

Italialainen kaupungissa asuva liikemies, pianisti ja säveltäjä Benito Lentini ajoi voimakkaasti teatterin rakentamista ja näin rakennettiin 1842-45 Plaza Cairascolle Teatro Cairasco, joka kuitenkin oli teatteritaloksi alkeellinen.

Vuodesta 1862 lähtien vedottiin ja kerättiin varoja uuden teatterin aikaansaamiseksi.

 

Italialainen tenori Roberto Stagno järjesti tukikonsertin nykyisellä Plaza Stagnolla ja 1890 tatteri valmistui - aluksi nimellä "Teatro Nuevo" joka kastettiin myöhemmin nimellä "Teatro Tirso de Molina".

 

1902 teatterissa sai ensi-iltansa Las Palmasissa syntyneen Cervantesin jälkeisen ajan merkittävimpänäi espanjalaisena kirjailijana pidetyn valtiopäivämiehen ja akateemikon Benito Pérez Galdósin näytelmä "Electra". Tämä oli teatterille merkittävä taloudellinenkin voitto.

Yöllä 28.6.1918 teatterin tuhosi raivokas tulipalo.

 

Kaupunginhallinto aloitti jälleenrakennuksen tällä kertaa omin varoin 1921. Arkkitehtina toimi 1921-23 Fernando Navarro y Massenet. Vuodesta 1923 alkaen töistä vastasi arkkitehti Miguel Martín Fernández de la Torre, jonka aikana talo valmistui 1928 ja joka sai veljensä, kuuluisan maalarin Néstor de la Torren suunnittelemaan teatterin sisustuksen.

Teatro Pérez Galdós on nykyisin vuodesta 1994 muistomerkkisuojelun alainen rakennus.

 

Vuosina 2004-2007 tapahtuneen uudistustyön jälkeen se on myös Espanjan moderneimpia teattereita. Se on kaupungin oopperajuhlien sekä yhdessä Santa Cruzin Teatro Guimerán kanssa Kanarian musiikkiviikkojen päämaja.

Osmo Kylkilahti 14.1.2018

bottom of page