top of page

Liisa Syrjänen 29.1.2022

 

Vapaaehtoistyöntekijät – kerhon voimavara

Suomi-Kerhon yllättävän monenlaista toimintaa ylläpitämään ja pyörittämään osallistuu kaikkiaan hiukan yli 50 hengen talkoolaisen joukko. Kerhon onneksi vapaaehtoisia henkilöitä tulee ihan omasta aloitteestaan esittäytymään ja tarjoamaan apuaan. Mutta vapaaehtoisia kaivataan lisää ajatellen myös ensi syksyä. Jokainen on talkoolaiseksi tullessaan aloittanut alusta kerhon hommissa, toiset hyödyntäen osaamistaan työelämästä saadulla kokemuksella ja toiset ovat opetelleet ihan uusia taitoja.

Jos tuntuu siltä, että täällä talvikodissa aika tulee pitkäksi, olo tuntuu yksinäiseltä tai muuten vain haluaa tutustua uusiin ihmisiin, toiminta kerholla voi tuoda päiviin uutta rytmiä. Kerhoa pyörittävä joukko on sopuisa hyväntuulinen yhteisö, siihen on mukava kuulua ja siihen on helppo tulla mukaan.

Mitä kaikkea kerholla tehdäänkään

Useimmiten puhuttaessa kerhon vapaaehtoistyöntekijöistä, talkoolaisista, tulee ajatelleeksi keittiössä töitä tekeviä ja pieni siivu ajatuksista voi koskea siivousta eli laajemmin puhtaanapitoa. Toki näin onkin, keittiön ja kahvion talkoolaisten määrä ryhmänä on suurin ja merkittävin niin kerhon talouden kuin toiminnankin kannalta.

Keittiön ja kahvion talkoolaisten määrä on 20 henkilön luokkaa. Pääkokit, apukokit, tiskaajat aamupäivisin ja eri tiskaajat iltavuoroihin, leipojat piirakoille, kakuille ja kylmiä voileipiä iltatapahtumiin. Kassahenkilö lounaalla ja eri kassahenkilö illalla. Kauppaneuvokset päivittäisten raaka-ainehankintojen hankkimiseen.

Näillä erittäin ammattitaitoisilla henkilöresursseilla valmistetaan keittiön lounaat ja iltatilaisuuksien tarjoilut.

PC060026.jpg

Lopputuloksena on maittavaa ruokaa, jossa ei määrähävikkiä synny, lounaalta joskus ylijäävä ruoka myydään kotipakkauksina ja kaupaksi on mennyt.

Lihapullat.jpg

Lihapullia! 2.2.2021 tehtiin lihapullia torstain noutomyyntiin. Tekijöina Halla, Ritva ja Sirpa.

Mutta pyöriäkseen kerho tarvitsee runsaasti myös muita osaajia.

Kirjaston päivittäinen aukiolo, uusien teosten haltuunotto ja lainauskelpoiseksi saattaminen työllistävät 4-5 henkilöä syksystä kevääseen. Kirjaston suosio lainauslukujen valossa on kasvanut vuosi vuodelta.

Baari, entisaikojen rahasampo, myy edelleenkin maistuvia alkoholituotteita lonkeroa ja karpalolonkeroa unohtamatta. Baarimestarilta vaaditaan erityistä sitoutumista tehtäväänsä, baari on iltaisin auki aina kun kerho on auki.

 

Saunamajuri huolehtii saunan lämmittämisestä, saunan siisteydestä, laudeliinoista ja siitä, että baarista on siirretty saunalle riittävä määrä oikeanlaisia juomia saunojien nautittavaksi. Juomien nauttimisesta niin kuin saunomisestakin joutuu avaamaan vähän kukkaron nyörejä.

 

Toimiston päivittäinen pyörittäminen on taloudenhoitajan harteilla. Kahden vapaaehtoisen avulla taloudenhoitaja voi kahtena päivänä viikossa keskittyä tulkkausta vaativien ja hankintatehtävien hoitamiseen.

kirjasto3_2021.jpg
IMG_2506_Baari.jpg

Viestinnässä facebook- ja kotisivujen ylläpito ja tapahtumailmoitusten laadinta on kahden ammattitaitoisen henkilön hallinnassa, ilmoitusten laatimisessa tarvitaan taiteellistakin silmää omaava henkilö. Kerhon Markkinapaikka on itsenäinen facebook-ryhmä, jolla on oma ylläpitäjä. Facebook-sivujen kohderyhmät ovat laajemmat kuin pelkästään kerholaiset.

Atk- audioasiat, atk-laitteet, ohjelmistot, päivitykset, tulostimet ja muut oheislaitteet, ilman näiden asioiden osaajia pysähtyisi kaikki musiikkia, televisiota, mikrofoneja ja kaiuttimia vaativa viihdetoiminta ja jopa toimiston päivittäinen asioiden hoito. Ilman ammattilaisia pyöriteltäisiin peukaloita.

Kiinteistön ylläpito, huoltotyöt, pienkorjaukset, ammattiapu muille talossa toimiville ja verstaan pyörittäminen, laukkuvaraston päivystys varsinkin alkusyksystä ja loppukeväästä työllistävät kahta henkilöä, enemmänkin ammattilaisia voisi ringissä olla. Sähköpuoli on nykyisellään hyvin hallussa, lvi-osaajan avulle olisi käyttöä.

Yläkerran ja alakerran puhtaanapito näkyy joka päivä jokaiselle kävijälle. Siivoojan työ on yksi itsenäisimmistä töistä mitä kerholla on. Heitä tarvittaisiin 4 henkilöä, vajetta on, nyt puunaaminen hoidetaan kahdella. Puhtaat siistit saniteettitilat, tyhjennetyt roskikset, täydennetyt paperisäiliöt, desinfioidut tuolit, pöytäpinnat, hanat ja ovenrivat, luututut lattiat, siisteys tuoksuu kun se on hoidettu.

 

Alakerran siivooja hoitaa myös keittiöstä tulevan liinavaatepyykin likaisesta puhtaaksi, mankeloituna ja toimitettuna keittiön laatikkoon uutta käyttöä varten. Sama käsittely on essuilla. Ja lisäksi huolehtii, että varastoissa on riittävästi papereita, pesuaineita ja siivoustarvikkeita, katsoo että pesukone ja kuivain ovat käyttökunnossa.

 

Yläkerran siivooja huolehtii puhtaanapidon lisäksi pöytäliinavarastosta niin, että puhtaita silitettyjä liinoja on aina käytettävissä.

Kerhon puitteissa toimivia ryhmiä ovat lisäksi askartelukerho, kuoro, mölkynpelaajat, biljardi, keskustelukerho, lukupiiri ja bridge. Kukin edellä mainituista toiminnoista tarvitsee ainakin yhden henkilön, joka toimii ryhmän vetäjänä ja huolehtii ryhmänsä tarpeista harrastuksen parissa.

Verenpainemittauspäiväkin on viikoittainen, mittaus on ilmainen. Uutta sydäniskuria ei onneksi ole vielä tarvittu muutoin kuin kurssilla laitteen esittelyyn.

Lisäksi ovat iltaviihteet Tietovisa ja Biisikärpänen, joihin tehdään etukäteisvalmisteluina mm. kilpailukysymykset. Tietysti tanssit ja karaoke, kunhan koronarajoituksista päästään.

PC060052-E.jpg
DSC08244-CE.jpg

Kerhon retket edellyttävät retkivastaavalta laajaa etukäteissuunnittelua, paikkoihin tutustumista, ruokailupaikkojen selvittämistä ja monenlaista historia- ja paikkatietoa retkibussissa kerrottavaksi.

Mölkky.jpg
Petankki.jpg
211218 Biljardin 9 pallo 20220115_192027.jpg

Kerhon toiminnan lisäksi on kerhon ulkopuolista toimintaa, joihin ottavat osaa niin kerhon jäsenet kuin kerhoon kuulumattomatkin henkilöt. Wuorigorillat-vaellusporukka, espanjan kielen kielikurssit, petankki ja golf. Wuorigorillat-ryhmällä on oma facebook-sivusto, jolla ilmoitetaan aina uusista vaelluspäivistä ja -reiteistä, samalla annetaan tietoa vaellusreitin vaativuudesta. Vaellusporukan patikkaretket saaren maisemissa ovat omanlaisensa elämys, patikkamatkoilta julkaistut kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

4.jpg
Grillimestarit.jpg

Pääperiaatteena on koetettu pitää sitä, että kullakin olisi viikossa vain yksi talkoopäivä. Silloin jokaiselle jää omaa aikaa ilman, että talkootyö hallitsee koko elämää. Kun toiminnoissa on tekijöistä pulaa, silloin valitettavasti työt joudutaan hoitamaan niillä resursseilla, joita on. Yhden talkoopäivän viikko voi muuttua kahden tai kolmen talkoopäivän viikoksi. Näin nyt on puhtaanapidossa ja keittiössä. Keittiöläiset huolehtivat oman työnsä ohella yläkerran puhtaanapidosta.

Talkoolaisten halu toimia yhteiseksi hyväksi on koko toiminnan kantava voima ja sitä kannattaa vaalia.

Toimintakertomuksen laatimisen sivutuotteena syntyneitä huomioita ylöskirjasi Liisa Syrjänen.

bottom of page