top of page

Monessa mukana:

Seppo Salo ja Pirkko Kaartinen

Tässä vapaaehtoishaastattelussa on vuorossa todellinen työmyyrä eli kiinteistövastaava Seppo Salo. Seppo on toiminut Suomi-Kerholla vapaaehtoistyössä noin neljä vuotta.

 

Seppo on ollut kumppaninsa Pirkko Kaartisen kanssa täällä Las Palmasissa nyt kahdeksatta talvea, sitä ennen hän oli Fuengirolassa mutta he eivät viihtyneet siellä mitä en ihmettele yhtään, sillä emme mekään, siis minä ja Jussi, viihtyneet yhtään Torreviejassa. Kolme talvea riitti meille. Manner-Espanjassa on "aina" kylmää talvella ja ilmapiirikin on ainakin meidän mielestämme parempi täällä Las Palmasissa. (Anteeksi manterelaiset!)

 

Kiinteistöhommien lisäksi Seppo vetää erittäin aktiivisia Wuorigorilloja yhdessä Kalevi Ahokkaan kanssa, missä merkeissä hän on tehnyt vapaaehtoistyötä jo viisi vuotta. Wuorigorilloista tulee juttua varmaankin ensi kaudella. Lisäksi hän on aikaisemmin toiminut täällä myös viihdepuolella, siis viihdelaitteiston parissa. Keittiöhommatkaan eivät ole Sepolle vieraita. Kunto on ainakin kohdillaan sillä ei ikinä uskoisi, että Seppo täyttää seuraavaksi 74 vuotta.

 

Vapaaehtoistyötä Seppo on omien sanojensa mukaan harrastanut "kakarasta" asti. Hänen isänsä toimi aktiivisesti VPK:ssa joten Seppo seurasi isänsä jalanjälkiä ja toimi mm. poikatyön johtajana. Lisäksi hän oli tanssilavatoiminnassa mukana.

 

Kotoisin Seppo on Lappeenrannasta mutta asuu nyt Pirkkonsa kanssa kuulussa "leijona"-pitäjässä eli Ruokolahdella Saimaan rannalla. Las Palmasissa he ovat vaihtelevasti viidestä kuuteen kuukauteen talvisin.

 

Elämänsä aikana ennen eläköitymistä Seppo on ollut mitä moninaisimmissa hommissa aloittaen rautakaupan tsupparista rautakaupan myyjään. Luettelen lisäksi tässä muutamia, eli kahdeksan vuotta UPM-sahalla, reissuhommissa Neuvostoliitossa peräti 22 vuotta, tästä ajasta Kostamuksessa betonimyllärinä 10 vuotta. Hän on ollut myöskin perustamassa Pietariin, entiseen Leningradiin, ensimmäistä rautakauppaa. Hän on ollut myös rakentamassa YIT:llä mm. Pirkkahallia ja Ideaparkia, eli ympäri Suomea on tullut reissattua töitä tehden. Ennen eläkkeelle jäämistään Seppo ehti olla työelämässä peräti reilut 49 vuotta. Tässä ajassa kokemusta ehtii kertyä jo aika monelta alalta.

 

Suomi-Kerholla Seppo on tärkeässä tehtävässä eli toimii kiinteistön huoltotehtävissä ja niitähän riittää laidasta laitaan. Peukalo ei voi olla keskellä kämmentä näin vaativassa hommassa, sillä mitä vain voi tapahtua, mm. vesivuotoja, sähkökatkoja, koneiden hajoamisia ja kuten nyt esimerkiksi kirjastossa on nähty seinän halkeamisia ja jonkun on näihin korjaushommiin ryhdyttävä ja hankittava työntekijät. Työaika päivittäin vaihtelee 6 tunnista jopa 12 tuntiin. Seppo on periaatteessa aina valmiina kun kutsu käy. Onneksi hän asuu vain viiden minuutin päässä Suomi-Kerhosta. Sepolla on myös ympärillään luotettava tiimi kerhon jäsenistä, joita hän voi tarvittaessa pyytää avukseen erilaisissa eteen tulevissa tehtävissä sekä myös varavastaava, jos hän on estynyt.

 

Sepolla on oma työhuone kerhon alakerrassa ja sieltä hän myös lainaa kerhon jäsenille tarvittaessa työkaluja, lisäksi hän hoitaa paikalla ollessaan kerhon "kesävarastoa" eli jäsenistön tavara-säilytystä.

 

Myös hänen kumppaninsa Pirkko Kaartinen toimii Suomi-Kerholla vapaaehtoistyössä ja hän on myös tuttu näky keittiössä ja yläkerran salin puolella. Vapaaehtoistyö on heidän yhteinen harrastuksensa kuten myös aktiivinen mukana oleminen Wuorigorillojen vaelluksilla. Kaiken kaikkiaan vapaaehtoistyö antaa heille molemmille paljon lisäpotkua elämään. Sepon omien sanojen mukaan vapaaehtoistyö antaa henkisesti paljon eli oma palkkio työstä tulee sitä kautta kun tuntee olevansa hyödyksi kerholle. Tämä on mielestäni hyvin sanottu!

 

Kesäisin Seppo ja Pirkko tekevät omakotitalon töitä ja lenkkeilevät paljon. Syksyllä taas mieli palajaa Las Palmasiin ja kerhon hommien pariin!

 

Sepon mukaan vapaaehtoistyössä on tosi tärkeää yhteen hiileen puhaltaminen ja kaikkinainen avoimuus kerhon toiminnassa. Lisäksi toivomus on, että jos kiinteistön hoitoon asetetaan työryhmä niin hänellä olisi siihen myös sananvaltaa sillä ryhmän pitäisi pystyä toimimaan hyvässä hengessä yhteisvoimin.

 

Kiinteistön hyvä hoito kerholla on tärkeää, pulassa taidettaisiin ilman Seppoa olla. Eli vaikeaa voisi olla löytää toista henkilöä, jolla olisi monitaitoa kiinteistöhuoltohommiin ja myös aikaa ja halua tehdä niitä.

 

PS. Kuten kuvistakin huomaa, pariskunta tarttuu hommaan kuin hommaan!

Säde Pystynen 21.2.2018

bottom of page