top of page

SOS Las Palmas 9.4.2021

 

Sairaalassa Gran Canarialla

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin omistavana matkailijana olet Espanjassa oikeutettu julkisen puolen kiireelliseen ensiapuun. Tällöin saat saman hoidon kuin maan omat kansalaiset ja lasku menee Suomeen Kelalle.

 

Julkisessa terveydenhuollossa lääkäriajat normaalisti varataan terveyskeskuksista. Useimmissa terveyskeskuksissa (Ambulatorio) on myös hätätapauksia varten ensiapu 24 h/vrk (Urgencias). Siellä tilasi tutkitaan ja tilanteen niin vaatiessa saat lähetteen sairaalaan. Vielä vakavammissa tapauksissa (paha onnettomuus tai sairaskohtaus yms.) potilas tietysti viedään suoraan sairaalaan.

 

Matkavakuutuksen turvin tai omalla rahalla voit tietysti aina hakeutua yksityislääkärille ja -sairaalaan.

 

Toisin kuin Suomessa, espanjalaiseen sairaalakäytäntöön kuuluu olennaisena osana potilaan omaisten läsnäolo ja avustavaan hoitoon osallistuminen. Julkisella puolella lähes edellytetään että omainen tai tukihenkilö on paikalla kaiken aikaa huolehtimassa potilaan perustarpeista. Omaisen tai tukihenkilön oletetaan myös yöpyvän paikalla. Yksityisellä puolellakin omaisille on tarjolla samanlaisia huoltotehtäviä, mutta niihin ei velvoiteta.

 

Lääkärissä ja sairaalassa on erittäin tärkeää, että sinä ja hoitohenkilökunta ymmärrätte toisenne oikein tutkimus- ja hoitotilanteissa. Pyydä mukaasi pätevä tulkki. Kysymys on sinun terveydestäsi ja ehkä hengestäsi!

 

Tulkkipalveluja: www.suomi-kerho.net/tulkki- ja asiointipalveluja.

 

Kiireettömässä tapauksessa sairaalaan joutumiseen kannattaa varautua etukäteen rauhassa. Vakava sairastuminen, paitsi vie fyysisen toimintakyvyn, saattaa haitata myös ajatustoimintaa ja muistiakin. Toimi nyt kun olet terve ja tee lista asioista ja tavaroista jotka tarvitset mukaan sairaalaan.

 

Aluksi kannattaa hankkia ja täyttää ”SOS Las Palmas” -työryhmän kehittelemä SOS-kortti. Sen voit taitella luottokortin kokoiseksi.Siihen voit hätätilanteiden varalta täyttää henkilö- ja terveystietosi, käyttämäsi lääkkeet, allergiatiedot ja tiedot omaisistasi tai muista yhteyshenkilöistäsi. Se on tarkoitus pitää aina mukana mahdollisia hätätilanteita varten mutta siitä on suuri hyöty myös kiireettömissä tapauksissa auttamaan hoitohenkilöstöä selvittämään tilannettasi. Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai yksityinen matkavakuutuskortti ja virallinen henkilökortti (tai kopiot niistä) on myös muistettava ottaa mukaan.

 

Ennen sairaalaan menoa varmista, että on olemassa ainakin yksi luotettava ystävä tai tuttava, joka tietää tilanteestasi ja joka voi toimia tarvittaessa tukihenkilönäsi.

 

Mitä mukaan sairaalaan?

 

Hanki sopivan kokoinen, vetoketjulla suljettava kassi, jota voit ryhtyä täyttämään etukäteen tekemäsi listan mukaisesti. Tässä muutama, kokeneiden sairaalassa aikaansa viettäneiden ehdotuksia listaan tulevista asioista.

 

Vaatetus: yöpuku, sukat, alusvaatteita, kylpytakki, mukava oloasu päiväpukeutumiseen. Muista myös sopivat sisäjalkineet liikkumiseen sairaalassa (suihku, oleskelutilat).

 

Muuta tarpeellista:

Puhelin, laturi, kuulokkeet, korvatulpat, muistiinpanovälineet, kevyttä lukemista, lukulasit, hammasharja ja -tahna, parranajovälineet, hiusharja jne. omien mieltymystesi mukaisesti.

 

Älä ota mukaasi tarpeettomia arvoesineitä (koruja yms.) tai liikaa rahaa. Sairaala ei vastaa niiden katoamisesta. Jos käytät hammasproteeseja, kuulolaitteita tms., olet vastuussa myös niistä.

 

Useimmiten sairaalamatka Las Palmasissa johtaa julkisen terveydenhoidon Dr. Negrin -sairaalaan. Sairaalan www-sivulla on kaksi espanjankielistä pdf-opasta sairaalan asiakkaille:

 

Guía del Paciente de Hospitalización

Guía del Paciente de Urgencias

Tässä pari poimintaa niiden sisällöstä:

 

Ateria-ajat: Aamiainen klo 8.00, lounas klo 12.30, välipala klo 17.00 ja illallinen klo 20.00.

 

Vierailut: Aamupäivä on tarkoitettu lääkärikiertoon, tutkimuksiin ja hoitoihin. Jotta nämä toimet eivät häiriintyisi, vierailuaika on klo 12-20. Yhdelle potilaalle korkeintaan kaksi vierailijaa kerrallaan on suositus. Kello 20 jälkeen vain potilaan tukihenkilö saa olla paikalla. Koronapandemian vuoksi vierailuja on mahdollisesti rajoitettu tai kielletty kokonaan.

 

 

Sairaalassa Gran Canarialla -  PDF-versio

bottom of page