Aulikki Tikkanen 10.1.2020
Las Palmasin kierros 10.1.2020
Uuden vuosikymmenen ensimmäinen suomi-kerholaisten retki tehtiin perjantaina 10. tammikuuta 2020.
Täysi bussillinen ihmisiä lähti organisoimalleni Las Palmasin kierrokselle. Tutustuimme bussilla ajellen ihanan talvehtimiskaupunkimme eri lähiöihin ja satamaan, Puerto de La Luz:iin.
Lähdimme Canterasin kaupunginosasta. Sivuten Ciudad Jardinia ja Escaleritasta ajelimme San Francisco San Nicolas - kaupunginosaan. Siellä sitten bussista ihmetellen näimme Kuninkaan linnan eli San Franciscon linnan. Silloisen kaupunginhallituksen kehotuksesta linna rakennettiin vuonna 1595. Hollantilaiset sotilaat yrittivät valloittaa johtajansa Drakenin johdolla Real de las Palmas – nimellä tunnetun kaupungin, mutta eivät onnistuneet vaan kärsivät mittavat miestappiot. Ainoastaan kolmella kanuunalla puolustajat saivat surmattua 300 hollantilaista sotilasta. Linnan valmistelu kesti kuitenkin kauan. Vielä vuonna 1625 se oli vielä rakenteilla. Kuninkaallisella käskyllä 1898 linna määrättiin hallituspaikaksi ja samalla edellytettiin, että sitä ylläpidetään niin kauan, että samojen ominaisuuksien linna rakennetaan tasangolle. Koskaan San Fransisco San Nicolas ei ole toiminut kuninkaanlinnana. Pinta-alaltaan 5750 neliömetrin linna kuitenkin ylläpidettiin ja hoidettiin hyvin. Sen kolmionmuotoinen rakennustapa on yksi harvinaisimmista.
Vuodesta 1898 lähtien linna toimi armeijan vankilana vajaat sata vuotta. Linna hylätään autioksi. Nykyään se on kunnan omaisuutta ja on julistettu historialliseksi taiteelliseksi monumentiksi 22.4.1949.
Linnan vieressä sijaitsee suuri sotilassairaalarakennus. La Provincia -lehden mukaan 29.12.2018 sairaala on ollut vajaakäytössä. Vuoden 2019 aikana sinne on lisätty 80 uutta vuodepaikkaa ja viisi uutta leikkaussalia. Siitä ei ole tarkoitus tulla kilpailijaa Hospital Negrinille tai naisten ja lasten sairaala Insularille. Sinne kuitenkin voi ohjautua siviilipotilaatkin.
Juan Carlos I kompleksi on tarkoitettu mielenterveyspotilaille. Siellä sijaitsevat San Franciscon I ja II päiväkeskukset, nuorisopäiväsairaala ja yksikön liikkuva joukkue. Siellä toimii myös alaikäisten kuntoutuspalvelut. Pitkällä aikavälillä Juan Carlos I sairaalasta on suunniteltu keskitettyä kudos - ja rintamaitopankin ylläpitäjää.
Mirador del Castillolta ihailimme kaupungin näkymää lintuperspektiivistä.

Yliopistokaupugin tiedekunnat on ripoteltu seitsemään eri paikkaan, joista kauimmaiset ovat Tafirassa ja Montaña Cardones. Ohitimme keskustan kampuksen, joka sijaitsee Obelisco-aukion kieppeillä.
Ohitimme matkalla Juan Pablo II puiston, joka suosittu vapaa-ajanviettopaikka kaupungissa.
Pyörimme bussin avulla Las Torres ja Siete Palmas lähiöihin, joissa näimme kongressikeskuksen, postin logistiikkakeskuksen, ”Rovaniemen sillan” ja Radio televisio Espanjan toimitalot.
Uusimman jalkapallostadionin kohdalla jo pysähdyimme ihmettelemään sitä. Entinen keskustassa sijaitseva kenttä oli käynyt pieneksi, joten oli tarve rakentaa uusi ehompi kenttä, onhan jalkapallo espanjalaisten kansallisurheilua. Uudella kentällä pidetään jalkapallon lisäksi myös konsertteja. Estadio de Gran Canaria stadion sijaitsee Ciudad Altan alueella kaupungin keskustan länsipuolella. Stadion valmistui vuonna 2003. Stadionin yleisökapasiteetti on 31 250.
Osoite: Calle Fondos de Segura, s/n, 35019 Las Palmas de Gran Canaria, Las Palmas
Yleisökapasiteetti: 32 400
Avattu: 8. toukokuuta 2003
Puh.: 928 41 33 87
Ihmiset, jotka ovat siellä käyneet, kehuvat areenan hyvää tunnelmaa.
Kävimme ihastelemassa Santa Catalina-hotellin julkisivua ja puistoa sekä Pueblo Canario. Se on vuoden 2019 aikana restautoitu historialliseksi kanarialaiseksi kyläksi. Lisäksi sieltä löytyy Museo Nestor. Hotellin takana avautuu ihana Parque Doramas. Siellä on monenlaisia kukka – ja puuistutuksia. On lammikko, jossa asustavat valkoiset ja mustat joutsenet. Mustat joutsenet ovat vastikään siirretty sinne Juan Pablo-puistosta. Puiston sataman perustajan insinööri Leon y Castillon patsas. Sieltä hän katselee yötä päivää kättensä ja aivojensa aikaansaannosta. Jos kiinnostusta riittää, voipi kiivetä vielä ylemmäs, josta löytyy korealaisten kirkko, joka on sijoitettu Las Palmasin vanhan kasinon tiloihin.
Klo 12.30 meillä oli varattu aika opastetulle kierrokselle Las Palmasin satamassa, Puerto de la Luzissa. Henrietta Arpiainen Conzales ansiokkaasti simultaanitulkkasi satamapoliisin Cecilió Hernandezin esittelyn.
Satamasta löytyy silminnähtävää laituria yhteensä 16 km. Koko ajan rakennetaan lisää. Maata tuodaan ja valtavia betoniharkkoja valetaan laituriaineksiksi.
Satamassa on telakka, johon suuretkin valtamerilaivat voidaan nostaa kunnostettaviksi. Myös öljynporauslauttoja korjataan Las Palmasissa. Kanariansaarilla ei porata öljyä, mutta lautat uitetaan tänne huollettaviksi. Wärtsilän rakennuskin löytyy satamasta. Suomalaisten osaamista tarvitaan koneiden ja hydraulisten osien korjauksessa.
Tutustuimme laivojen ”lennonjohtoon”. Siellä työkielenä on englanti. Sillä hetkellä oli joku tilanne päällä, joten lyhyehköksi jäi kuiskailu siellä.
Paljon jäi satamasta näkemättä puolentoistatunnin vierailulla. Cecilio on niin innokas, että hän jaksaisi puhua varmaan puoli päivää työstään satamassa. Kysyinkin häneltä, kuinka kauan hän on siellä työskennellyt? Sanoi olevansa 35-vuotias ja olleensa sataman palveluksessa 38 vuotta. Nyt hänelläkin oli jo nälkä ja meidät ohjattiin omalle lounaallemme. Se nautittiin kauppakeskus Las Ramblasin La Traviesa -ravintolassa.
Loppuhuipennuksena kävimme katsomassa panoraaman Las Palmasin ylle Los Gilesin kylästä.
Teksti: Aulikki Tikkkanen
Kuva: Leo Lyytikkä