Osmo Kylkilahti 17.11.2019

 

Las Palmasin oopperakevät 2020


 

Las Palmas tarjoaa keväisin erittäin korkeatasoisia oopperoita, jotka esitetään Teatro Pérez Galdósissa, vanhankaupungin (Vegueta) ja Trianan vieressä ja joihin liput saa Plaza Cairascon takaa osoitteesta Calle San Francisco 6 Trianan kaupunginosasta ACO:n toimistosta maanantaista perjantaihin klo 10-13 sekä klo 17-20. Lipunmyynti alkaa ACO:n jäsenille 13.1. ja yleisölle 21.1.2020. Oopperataivaan kansainvälisten tähtien rinnalla kevään esityksissä musiikin tasosta huolehtivat myös OFGC (Gran Canarian filharmoninen orkesteri) ja Las Palmas de Gran Canarian Oopperan kuoro sekä tarvittaessa OFGC:n lapsi-/kuoro. Lippujen hinnat vaihtelevat välillä 15€-100€.


 

Falstaff ti 11.2, to 13.2. ja la 15.2.2020 klo 20

Falstaff on Giuseppe Verdin v 1893 säveltämä kolminäytöksinen ooppera. Arrigo Boiton kirjoittama libretto perustuu Shakespearen näytelmään Windsorin iloiset rouvat. Se on Verdin toinen koominen ooppera ja samalla hänen viimeinen näyttämötyönsä. Musiikin johdossa on Roberto Gianola ja näyttämötyön Renato Bonajuto. Sir John Falstaffin roolin vetää Roberto de Gandia.


 

Lemmenjuoma ti 3.3, to 5.3. ja la 7.3. klo 20

Lemmenjuoma, L’elisir d’amore, on Gaetano Donizettin kaksinäytöksinen koominen ooppera (opera buffa) vuodelta 1832. Libreton kirjoitti Felice Romani. Ooppera käsittelee ”tohtori” Dulcamaran (suom,” Katkeransuloinen”, juoman maun mukaan)kaupittelemaa ihmeitätekevää lemmeneliksiiriä, jonka tehoon vain päähenkilö Nemorino (suom. ”pikkuinen ei kukaan”) uskoo. Mutta vaikka hän juoman vaikutuksesta päihtyneenä käyttäytyykin naurettavasti, herättää hän myötätuntoa. Hänen rakkautensa Adinaan on vilpitön ja syvä ja taikajuoman vaikutuksesta pystyy seisomaan tunteittensa takana. ”Tohtori” saa hyvät rahat ja Nemorino Adinansa. Oopperan musiikillinen johtaja on José Miguel Pérez Sierra ja näyttämöllinen Victor García Sierra. Nemorinon roolissa Iván Ayon Rivas ja Adinan Maria Mudryak.


 

Aida ti 31.3, pe 3.4. ja su 5.4. klo 20

Aida on Giuseppe Verdin v 1871 säveltämä Egyptin kediivi Ismael Pashan Kuninkaalliseen Kairon Oopperataloon tilaama ooppera. Sen oli tarkoitus juhlistaa Suezin kanavan avausta. Tarina tuli ranskalaiselta egyptologilta Auguste Mariettelta. Libretoksi sen teki Antonio Ghislanzoni. Oopperan tapahtumapaikka on faaraoiden Egypti. Aida on orjuuteen joutunut Etiopian kuninkaantytär. Egyptin sotapäällikkö Radamès joutuu ratkaisemaan onko uskollinen faaraolle, mikä sisältää häät faaraon tyttären Amneriksen kanssa tai toisaalta pitääkö rakkautensa Aidaan. Oopperan suuria kohokohtia on toisen näytöksen kuorokohtaus ”Gloria all’Egitto, ad Iside” (Kunnia Egyptille) ja siihen kiinteästi liittyvä ”Marcia trionfale” (juhlamarssi) sekä lapset. Oopperan musiikillinen johtaja on Karel Mark Chichon ja näyttämöllinen Giulio Giabatti. Aidana laulaa María José Siri, Amneriksena Elina Garança ja Radamésina Alfred Kim.

La Bohème ti 19.5, to 21.5. ja la 23.5. klo 20

La Bohème on neljäs Giaccomo Puccinin oopperoista. Libreton kirjoittivat Luigi Illica ja Giuseppe Giacosa Henry Murgerin romaanin ”Les scènes de la vie de bohème” (suom. Heikki Palola: Boheemielämää) pohjalta. Huolimatta ensi-illan(Torino 1896) huonoista kritiikeistä oopperasta tuli maailmanmenestys ja se kuuluu oopperatalojen vakio-ohjelmistoon kilpaillen maailman esitetyimmän teoksen tittelistä. La Bohème on arkielämää. Siinä on kyse tavallisten ihmisten elämästä, kärsimyksestä ja rakkaudesta ja monet pitävätkin sitä Puccinin mestariteoksena. Puccini on rehellisen rakkauden puolella myös muissa teoksissaan. Oopperan musiikillinen johtaja on Karel Mark Chichon ja näyttämöllinen Carlo Antonio de Lucía. Mimínä on Lianna Haroutounian, Marcellona Angelo Veccia, Musettana Marina Monzó ja Collinena Riccardo Fassi.

La Traviata ti 16.6, to 18.6. ja la 20.6. klo 20

Giuseppe Verdin v 1853 säveltämä ooppera La traviata (suom. ”langennut nainen”) perustuu Alexandre Dumas (nuor.) romaaniin Kamelianainen, josta tarinasta Francesco María Piave kirjoitti oopperaan libreton. Ooppera tuberkuloosiin kuolevasta kurtisaanista oli aikalaisille jotakin ennenkuulumatonta. Nykyään se on yksi kaikkien aikojen esitetyimmistä oopperoista. Oopperan musiikillisessa johdossa on Rafael Sánchez-Araña ja näyttämötyön Francisco López. Kurtisaani Violettana esiintyy Jessica Pratt ja Alfredona Celso Albelo.

Teatro Pérez Galdós - oopperakevät 2020

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon

© 2017  Suomi-Kerho Club Finlandia                Las Palmas de Gran Canaria