Mölkky, vetäjänä ”pieni energiapakkaus” Tuula Partanen
Ensiksi hyvin pieni katsaus mölkyn historiaan. Tietoa jutun tekijä on kerännyt erinäisistä julkisista lähteistä. Mölkkyä tai siis sen "esiastetta" on pelattu perimätiedon mukaan jo vuosikymmenien ajan ja se juontaa juurensa Karjalan kyykkä-pelistä. Mitä saa, kun yhdistää sängynpohjien valmistuksesta ylijääneet laudat ja sorvausjätteestä syntyneet pyöreät puupalikat? Tätä pohti vajaan kymmenen hengen ryhmä Tuoterenkaan työntekijöitä 80-luvun lopulla.Yritys keräsi teollisuuden ylijäämämateriaalia tarkoituksena keksiä niistä uusi tuotteita ja työllistää samalla vaikeasti työllistyviä. Näin syntyi yksi aikamme suosituimmista pihapeleistä eli MÖLKKY. Pelin nimi kehiteltiin protestiksi siihen aikaan Suomeen virtaavien trendikkäiden englanninkielisten nimien rinnalle. Pelille haluttiin antaa "niin örvelö nimi kuin vain ikinä löytyy". Ja siinä kyllä onnistuttiin!
No ei nimi miestä eikä naista pahenna, mölkyn harrastaminen on kasvanut vuosi vuodelta ja sitä pelataan ympäri Suomenmaan ja ulkomaita myöten. Mölkky-peliä pelataan Suomen lisäksi aktiivisesti ainakin, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Virossa, Belgiassa ja Japanissa. Suomessa aktiivisia yhdistyksiä on yli 20 eri puolilla Suomea. Kansallisia ja myös kansainvälisiä kisoja kisataan myös tässä lajissa. Tiedä, vaikka joku päivä olisi olympialaji? Suurin osa Porin mölkkytehtaan tuotannosta menee vientiin ja suurin osa Ranskaan. Olen käynyt muutaman kerran Ranskassa ja kuinka viehättäviä ihmisiä siellä onkaan. Mölkkyä siis pelaa nuo sirot ranskattaret ja kuka näitä kauniita ihmisiä muistuttaa, no tietysti tuo siro ja aina kauniisti ja tapahtumien tyylin sopivasti pukeutuva Tuula!
Mölkkyä voivat pelata niin vanhat kuin nuoret ja joukkueen kokoakaan ei ole määritelty. Pelin säännöt ovat ”helpot” vaikka ei se siltä kyllä ole näyttänyt kun olen peliä Reina Isabelin edessä katsellut.

Tuula heittää. Kuva: Tuulan arkisto
Sivumennen sanoen peli näyttää kiinnostavan myös muunmaalaisia katsojia ja on peliin saatu silloin tällöin myös espanjalainen osanottaja. Mölkkypalikkaa heitetään kohti numeroituja palikoita ja sitten lasketaan pisteet. Tämän jutun tekijälle selvisi vasta nyt toisena vuonna se, miksi pelaajat puhuvat, että peli katkeaa sillä ja sillä numerolla. No sehän on niin, että voittajan pitää saada tasan 50 pistettä, ei yhtään ali eikä yli. Joskus siihen menee aikaa sillä palikat menevät aina kauemmaksi ja kauemmaksi. Pelissä tarvitaan aimoannos pelisilmää ja myös tuuria ja kai myös hieman ruista ranteeseen! Pelkkä tuuripeli tämä ei voi olla sillä miten muuten samat ihmiset niin usein voittavat pelin? Wikipediasta voi lukea enemmän tietoa mölkystä mutta nyt mennään itse asiaan eli Tuulaan!

Tuula keskittyy.
Kuva: Säde Pystynen
Mikä sai Tuulan tulemaan tänne Las Palmasiin. Jäätyään eläkkeelle 2010 Tuula ja hänen miehensä Esa suunnittelivat viettävänsä matkailuvaunuelämää etelä-Espanjassa mutta he tulivat kuitenkin kolmen viikon hotellilomalle tänne Las Canterasin rannalle ja Las Palmas tuntui heti paikalta, missä voisi talvensa viettää. Niinpä syksystä 2010 Las Palmas vei voiton ja aktiivisina ihmisinä he liittyivät heti Suomi-Kerhon jäseniksi ja aloittivat mölkkyharrastuksen ja vaellukset. Kun edellinen mölkkyvastaava palasi Suomeen Tuulan mies Esa Partanen otti vetovastuun ja Esan menehdyttyä vuonna 2014 Tuula sai ”perintönä” tämän homman.
Mölkkyä pelataan joka toinen perjantai Reina Isabel hotellin kohdalla hiekkarannalla. Mölkkyvastaavan tehtäviin kuuluu huolehtia pelivälineet kerholta rannalle ja sieltä taas kerholle, huolehtia, että pelissä kirjataan heittotulokset ylös, laatia tilastot sekä loppukilpailua että nettisivuja varten ja hankkia palkintopytyt kolmelle loppukilpailussa menestyneelle. Tuula viihtyy hyvin vastaavana eikä pidä sitä minään työnä.
Osallistujia on useimmiten ollut noin 20, joskus hieman enemmän ja joskus vähemmän. Perusporukka on pysynyt pitkään samana, joitakin jää pois mutta uusia tulee joka vuosi mukaan tähän suosittuun lajiin. Myös lyhytlomalaisia ja lapsiakin on nähty toisinaan pelaamassa. Paikalliset ovat olleet lähinnä uteliaina katsojina. Kerran on järjestetty myös ystävyysottelu Skandinaviska Klubbenin kanssa, minkä luonnollisesti Suomi-Kerho voitti!

Iloinen meininki. Kuva: Säde Pystynen

Miten meni...jännitystä?
Kuva: Säde Pystynen
Täällä Las Palmasissa Tuula on voittanut ”muutaman” mestaruuden. Omien sanojensa mukaan voittamisessa ei ole mitään salaisuutta. Sattuu vain olemaan hyvä päivä. No kyllä siinä taitoakin tarvitaan ja sitä Tuulalla on, olen sen omin silmin nähnyt! Suomessa Tuula ei ole osallistunut kisoihin, vaan mölkky on ollut vuosia ainoastaan mökkipelinä. Aiemmin Tuulan perhe heitteli petanqueta, mutta puusta valmistettu mölkky tuntui heti kädessäkin mukavammalta. Viime vuosina mökillä pelaaminen on hiipunut sillä jälkikasvu ehtii yhä harvemmin sinne. Ylivieska, Oulu ja Oslo ovat sen verran kaukana, että niistä ei piipahdeta mökille viikonlopuksi. Tuulalla on kolme lasta, kaksi poikaa ja yksi tytär ja lapsenlapsia hänellä on kolme, kaikki poikia.
Tuula viettää Las Palmasissa vuosittain kuusi kuukautta tai hänen kohdallaan olisi oikeampi sanonta Gran Canarialla sillä vaelluksien ansiosta koko saari on tullut tutuksi. Liikunnallisella Tuulalla on paljon myös muita harrastuksia. Hän osallistuu kaksi kertaa viikossa Thai Chi-liikuntaan, kerran viikossa espanjankielen oppitunnille ja aina kun mahdollista vuoristovaelluksille. Niitä tehdään lähes joka viikko. Tuula on myös innokas valokuvaaja, olen ja olemme saaneet ihailla hänen lukuisia kauniita luontokuviaan netin facebook-palstoilla. Tanssiharrastus on myös mukana kuvioissa.

Vuoristovaelluksella.
Kuva: Tuulan arkisto

Tai Chi.
Kuva: Tuulan arkisto
Tuula on kotoisin Kiuruvedeltä mutta on muuttanut sieltä jo aikaisin Helsinkiin. Kesäisin Tuula viettää paljon aikaa mökillään ja sielläkin näyttää luonto ja sen antimet olevan lähellä Tuulan sydäntä. Niin voi mahtavista marja-ja sienisaaliskuvista päätellä! Lisäksi Tuula harrastaa mm. kesäteattereita, taidenäyttelyitä, tanssia, melontaa eli virtaa riittää vaikka muille jakaa!
Vapaaehtoistyö ja osallistuminen kerhon toimintoihin on antanut Tuulalle runsaasti uusia ystäviä. Joka toiminnassa on mukana mukavaa porukkaa. Yhteinen harrastus yhdistää ja siitä jos josta se me henki ja yhteen hiilen puhaltaminen tulee! Mölkkyyn osallistuneet ovat olleet kaikki nämä vuodet tosi mukavaa väkeä ja pelipaikalla vallitsee aina hyvä henki.
Säde Pystynen 15.2.2019