top of page

Maija Katajamäki vetää käsityö- ja askartelukerhoa

Suomi-Kerholla toimii useita harrastuskerhoja kerholaisten kaikinpuolista viihtyvyyttä ja hyvinvointia edistämään. Kevään viimeiseksi vapaaehtoistyöntekijöitä koskevaksi jutuksi olen valinnut Maija Katajamäen vetämän käsityö- ja askartelukerhon. Nyt seuraa siis juttua todellisesta "Täti Moonikasta" eli Maija Katajamäestä, vai sopisiko Maija Poppanen paremmin sillä kaikenmoisia poppaskonsteja on Maijan ryhmäläisineen käytettävä ideoinnissa ja materiaalihankinnoissa! Tuo Täti Moonika taisi tulla mieleen kerhon valmistamista karnevaalihatuista, mitkä keikkuivat yhden jos toisenkin kerholaisen päässä karnevaalien aikaan!

Maija vetää Suomi-Kerholla joka keskiviikko käsityö- ja askartelukerhoa sekä lisäksi torstaisin hän mittaa halukkaiden verenpaineita kello 12-14. Näitä molempia hommia hän on tehnyt nyt kahden vuoden ajan. Kerron ensin verenpaineen mittauksesta. Tämä verenpaineen mittaus on osoittautunut tosi tärkeäksi kerhon palveluksi sillä joka kerta Maijan luona käy noin 25-30 henkilöä ja joskus on ollut niin kova ruuhka, että mittareitakin on tarvittu kaksin kappalein yhtä aikaa. Toinen toiselle pöydälle ja toinen toiselle ja siitä vaan mittaukset käyntiin.

Jos mittauksen tulos on hälyttävä, Maija neuvoo henkilöä kääntymään lääkärin puoleen. Niitä palveluita kaupungista löytyy niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta. Verenpaineen mittaajaksi Maijaa pyydettiin silloisen puheenjohtajan toimesta, mihin hommaan Maija mielellään suostui.

Maija toimii käsityö- ja askartelukerhon ohjaajana joka keskiviikko. Tähän hommaan hän itse halusi ja pyysi silloiselta puheenjohtajalta lupaa ja sen hän myös käsityön ystävien onneksi sai sillä toiminta on ollut vireätä ja myös kerholle hyödyllistä, siitä kerron myöhemmin.

Kerho alkaa heti ruokailun jälkeen ja kestää usein jopa kello viiteen asti. Osanottajia kerhossa on vaihtelevasti 10-13 henkeä, tänä vuonna on yksi mieskin uskaltautunut mukaan. Kerhossa pyritään käyttämään tosi paljon kierrätysmateriaaleja ja siinähän on vaikka mitkä poppaskonstit mukana kun porukka keksii mistä mitäkin voi tehdä. Maija kulkee joka paikassa aina silmät ja korvat auki ja saa myös suunsa auki tarvittaessa, sen voivat myös kaikki Maijan tuntevat allekirjoittaa!

Mitä kerhossa sitten tehdään. Ensinnäkin siellä saa jokainen tehdä omia töitään tai sitten Maijan ehdottamia juttuja. Porukan henki on hyvä ja huumori kukkii, onhan kaikilla sama harrastus eli kiinnostus luovuuteen ja käsillä värkkäämiseen! Tänä kautena on askarreltu mm. joulukoristeita kerholle ja itsenäisyyspäivän juhliin sinivalkoisia kukkia ja muita koristeita. Suomi-Kerholla olemme saaneet ihailla kahvipusseista valmistettuja joutsenia. Ne ovat todellisia taidonnäytteitä ja luovat kauneutta ja viihtyisyyttä kerhon tiloihin. Iloiset karnevaalihatut olivat kerholaisten tekemiä ja ystävänpäiväkortit myös. Kerhon toiminnasta on siis myös suuri hyöty Suomi-Kerhon erilaisia tilaisuuksia silmälläpitäen! Kerhossa on myös askarreltu mm. erilaisia perhosia monenlaisista kierrätysmateriaaleista, koruja juomatölkkien nipsuista ja vanhat tuikkukynttilän alustatkin ovat päässeet uusiokäyttöön. Niitä onkin kertynyt tänä vuonna runsaasti sillä porukka on joutunut lämmittämään pirttejään niillä. Onneksi nyt on jo lämpenemään päin! Kirjaston poistokirjatkin palvelevat osaltaan edelleen ihastuttavina paperienkeleinä. Kahvipusseista saa tehtyä vaikka mitä, kasseista ja pannunalusista kestokukkasiin ym. Tässä kerhossa vain mielikuvitus on rajana.

Ideoita Maija hankkii siis silmät, korvat ja suu auki sekä hommaa myös erilaisia alan kirjoja. Netti on myös tänä päivänä oiva ideapankki. Maijan luovuuteen ja kädentaitoihin saimme tutustua kerholla tammi-helmikuussa pidetyssä yhteisnäyttelyssä, missä Maijan suloiset ja myös vähemmän suloiset hahmot, muun muassa haisuli, seikkailivat kerhon ikkunalaudalla. Kolme niistä lähti myös minun mukaani, mm. juuri se haisuli. Oli niin hurmaavan pelottava, että oli pakko hankkia se lastenlapsien iloksi! Miksi Maija sitten halusi mukaan vapaaehtoistoimintaan? Syy on sama kuin monella muullakin eli Maija ei vaan osaa olla tekemättä mitään ja tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tässä hommassa saa myös paljon uusia ystäviä, mikä ei aina ole itsestään selvyys vanhemmalla iällä. Samoja vapaaehtoishommia hän aikoo jatkaa myös ensi syksynä.

Työelämänsä Maija on tehnyt hoitoalalla sairaaloissa ja vanhainkodeissa, siitä parikymmentä vuotta pelkästään yötyössä. Maija on kotoisin Jalasjärveltä mutta nykyään Maijalla ja Sepolla on asunto Helsingissä ja mökki Padasjoella. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että Maijan ensimmäinen matka miehensä Sepon kanssa oli häämatka minnekäs muualle kuin Las Palmasiin 48 vuotta sitten. Se oli varmaan enne sillä nyt he ovat täällä jo seitsemättä talvea. Sitä ennen he olivat pari lyhyempää pätkää Torreviejassa ja heille se riitti kuten myös allekirjoittaneelle parin talven jälkeen. Henki ja ilmasto Las Palmasissa on paljon suotuisampi viihtymisen kannalta! Kerhotoiminnan lisäksi Maija käy pari kertaa viikossa seurakunnan tilaisuuksissa, niin helluntalaisissa kuin evankelisluterilaisissakin, heittelee mölkkyä joka toinen perjantai, sauvakävelee, lukee jonkin verran ja tekee tietysti käsitöitä. Suomessa harrastuksiin voidaan lisätä monipuolinen liikunta. Keväinen laskettelureissu Lappiin on ihan pakollinen ja kesällä mökillä polkuveneily ja soutelu nivelairoveneellä? (En ole ennen kuullutkaan tuosta niveljutusta, voisi olla minullekin hyvä. Sillä tavalla ainakin osuisi oikeaan laituripaikkaan, siinä nimittäin soudetaan kasvot menosuuntaan päin)! Eräänlaista luovuutta nämäkin harrastukset kuvastavat. Maija tykkää myös liikkua metsissä ja myös marjastus ja sienestys on lähellä sydäntä. Lisäksi Maija harrastaa mökillä puutarhanhoitoa ja myös uistelu- ja katiskakalastus on mieluista.

Kerhon vapaaehtoistyö antaa voimaa kaikkeen muuhunkin toimintaan ja pitää ihmisen vireänä ja sitä myöten pysyy kroppa ja mielikin virkeänä myös eläkkeellä ollessa! Ei tarvitse voivotella, että ei ole mitään tekemistä!

 

Sarja jatkuu uudella innolla ensi syksynä joten olkaa kuulolla!

Säde Pystynen 4.3.2018

bottom of page