top of page

Liisa Syrjänen siivoaa ja hoitaa pyykit

Suomessa toimin isännöintitehtävissä ja työskentelin 68-vuotiaaksi asti. Olen neljättä talvea Gran Canarialla, joista kaksi talvea olin Inglesissä sillä pelästyin Las Palmasin kylmää keliä. Sattui nimittäin niin huono säkä ekaa kertaa tänne tullessa, että maaliskuun lopussa täällä oli ihan hirvittävän kylmää. Mutta Inglesiin kyllästyy tosi pian eli tulimme takaisin Las Palmasiin ja täällä olemme viihtyneet hyvin ja säätkin ovat suosineet ainakin paremmin kuin ensikosketuksella! Olen energinen ihminen ja en voi vain olla tekemättä mitään joten tarjouduin itse kerholle vapaaehtoistyöhön, ihan mihin hommaan vaan. En ole mikään rannalla makaaja eli muuta puuhaa pitää olla ja vapaaehtoistyö antaa mukavasti päiviin rytmiä. Olen tehnyt tätä nyt neljänä päivässä viikossa, joka aamu. Siivoan alakerran salin, luokkahuoneen ja vessat sekä lisäksi hoidan pyykit mankelointeineen.

 

Toimittajan huomautus: Harva muuten tulee ajatelleeksi, että tällaisesta talosta, lähinnä keittiöstä, kertyy pyykkiä ja jonkun on ne hoidettava. Kone niitä ei pese, kuten yksi omista lapsistani sanoi, vaan jonkun ne on sinne laitettava jne.

 

Hommaan menee pyykkipäivänä 2-3 tuntia. Nykyajan pesukoneiden ohjelmat ovat niin pitkiä, että pyykin valmistuessa ehdin hieman myös hoitaa omia nettihommiani. Talkootyössä olen ollut viime keväästä alkaen. Siivoushomma ei ole minulle yhtään vastenmielistä ja aion myös jatkaa tätä hommaa, kuitenkin siten, että maanantaina tätä alkaa tekemään Tuula Lindholm ja itse teen tätä tiistaista torstaihin. Olen opiskeluaikoina tehnyt siivoushommia eri taloyhtiöissä eli työ ei ole minulle ihan vierasta ja tarvittaessa tartun hommaan kuin hommaan! Tässä työssä oppii huomaamaan myös työn epäkohdat ja niihin tietysti yritän saada parannusta. Yksi suuri parannustoive on vessojen saneeraus ja vessoihin pitäisi saada myös bideesuihkut, se on nykypäivää.

 

Tässä pitää toimittajan taas avata suuri suunsa ja ihmetellä ääneen, miksi invavessassa on bideesuihku mutta sieltä ei tule lainkaan lämmintä vettä?

 

Vapaa-aika on minulle myös tosi tärkeää ja tästä vapaaehtoistyöstä ei saa tietenkään tulla kenellekään "pakkopullaa". Vapaa-aikana täällä harrastan tosi paljon liikuntaa, lähinnä kävelyä. Kävelen mieheni kanssa tai yksin todella pitkiä lenkkejä noin 2-3 tuntia päivässä esim. Veguetaan ja takaisin, lisäksi luen monta kirjaa viikossa, mitä paksumpia, sitä parempia! Lisäksi opiskelen myös espanjaa. Suomessa minulla on harrastuksena lisäksi puutarhanhoito, niin kukat kuin vihanneksetkin. Kukat kasvatan itse siemenestä asti! Teen myös remonttihommia kotona, niitä aina riittää omakotitalossa: maalaushommat ovat mielipuuhaani.

 

Eipä uskoisi kun Liisaa katsoo ja kuuntelee, että hänellä on jo 70 vuotta mittarissa.

 

Ennen Liisaa alakerran siivouksesta huolehti Tuula Lindholm ja siinä vierähti peräti seitsemän vuotta, on siinä ollut urakkaa kerrakseen ja nyt hän siis jatkaa hommaa maanantaisin, että työ ei tule yhdelle ihmiselle liian raskaaksi! Vapaaehtoistyötä Tuulakaan ei siis ole lopettanut vaan jatkaa edelleen. Tuula antoi myös Liisalle asianmukaista työnohjausta eli työhön opastusta ennen kuin Liisa otti päävastuun alakerran siivouksesta.

Säde Pystynen 24.1.2018

bottom of page