top of page

SOS Las Palmas  25.11.2022

Las Palmas: perusasiat


 

Gran Canarian Las Palmas on perustettu jo vuonna 1478. Asukkaita kaupungissa on lähes 400 000. Se on aito espanjalainen kaupunki, johon turismi tuo oman lisänsä.

 

Las Palmasin talous- ja kulttuurielämä on vilkasta ja monipuolista. Kaupungista löytyy niin yliopisto, konserttitalo, teattereita kuin myös isoja kauppakeskuksia. Las Palmasin satama on Espanjan neljänneksi suurin.


 

Liikkuminen kaupungissa ja saarella

 

Jalankulkija voi kohtalaisen turvallisesti kulkea kaikkina vuorokauden aikoina kaupungilla, normaalit varotoimet on toki pidettävä mielessä. Koronatilanteen vuoksi kasvomaskia on käytettävä terveydenhoitoon liittyvissä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Keltaiset kaupungin bussit (Guaguas Municipales)

Las Palmasin kaupungin keltaisilla paikallisbusseilla pääsee kätevästi liikkumaan. Perustiedot bussimaksuista ja tärkeimmistä linjoista vaikka täältä: www.suomi-kerho.net/guaguas-ohje.

 

 

Siniset kaukoliikennebussit (Global)

Globalin sinisten kaukoliikennebussien verkosto tarjoaa yhteydet kaikkialle saarella. Katso www.suomi-kerho.net/global.

 

 

Bussiasemat

Kaupungin keskustan kaksi bussiasemaa löytyvät Santa Catalinan puistosta ja San Telmosta. Niitä käyttävät sekä kaupunki- että kaukobussit ja niissä on kätevää ostaa liput ja vaihtaa linjalta toiselle.

Busseissa voi maksaa käteisellä. Globalin bussissa voi erilaisten bussikorttien lisäksi maksaa lähimaksukortilla. Kaupunkibussiin kannattaa ostaa keltainen 10 matkan kortti (Bono guagua). Kortteja myydään bussiasemilla ja lukuisissa kioskeissa.

 

 

Taksit

Takseja on paljon, ja ne ovat hyvätasoisia ja edullisia. Kuljettajalle voi halutessaan jättää juomarahaa, mutta se ei ole ollenkaan pakollista. Tarkemmin: www.laspalmas.fi/taksi/.

 

Polkupyörän vuokraaminen

Pyöräilykulttuuri on kasvattamassa suosiotaan Las Palmasissakin ja pyöräilijöitä näkee yhä enemmän katukuvassa. Polkupyöriä voi vuokrata kaupungin omilta pyöräilyasemilta (Sitycleta) tai pyörävuokraamoista. Lisätietoja: www.laspalmas.fi/polkupyora/.


 

Auton vuokraaminen

Autonvuokraus Las Palmasissa ja koko Gran Canarialla on turvallista ja edullista. Autonvuokrausyrityksiä on paljon, ja hinnoissa ja vuokrausehdoissa on eroja: www.laspalmas.fi/autonvuokraus/.


 


 

Tärkeimmät kiintopisteet


 

Santa Catalinan puisto

Turisti-info, bussiasema, taksiasema, poliisiasema, bussilippukioski, lehtikioskeja, kahviloita, tiede- ja tekniikkamuseo Elder, akvaario Poema del Mar. Sen vieressä on satama Puerto de La Luz ja ostoskeskus El Muelle. Bussiaseman lähellä on sunnuntaisin isot markkinat.

Las Canteras

Kolme kilometriä hiekkarantaa ja kävelykatu Paseo de Las Canteras jossa kymmeniä kahviloita, baareja ja ravintoloita. Sen pohjoispäässä Saulo Toron -aukion lähellä on Puerton kauppahalli. Kävelykadun eteläpäässä on ostoskeskus Las Arenas ja musiikkitalo Auditorio Alfredo Kraus.

Avenida Mesa y López

Kaupungin tärkein ostoskatu, jolla on pituutta puolitoista kilometriä. Sen varrella on mm. El Corte Ingles -tavaratalo. Kadun lähellä on myös uusi kauppahalli. Kadun puolivälissä on Plaza de España -aukio runsaine kahviloineen.

Triana ja Vegueta

Muutama kilometri etelämpänä on Las Palmasin vanha kaupunki, Vegueta. Siellä on katedraali Santa Ana, museoita, vanha kauppahalli, ja tunnelmallisia katuja. Vilkas kävelykatu Calle Triana kaupallisine houkutuksineen yhdistää Veguetan ja San Telmo -puiston.


 

Posti

Postia voi lähettää pika- ja normaalipostina sekä kirjattuna. Postimerkkejä voi ostaa postista (Correos) sekä kioskeista ja tupakkakaupoista. Tavallista on että postimerkin saa ostettua kioskista vain jos samalla ostaa kortin. Laita korttisi ja kirjeesi vain keltaisiin postilaatikoihin joissa lukee Correos.


 

Terveydenhoito

Kelan antamalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat lääketieteellisesti välttämättömät julkisen terveydenhuollon palvelut.

 

Jos sinulla on matkavakuutus, pidä vakuutuskortti tai sen kopio mukanasi, koska sen avulla pääset hoitoon yksityisille lääkäriasemille ja sairaaloihin vakuutusehtojen mukaisesti.

Omalla kustannuksella pääset tietysti yksityislääkäreille ja -sairaaloihin.

Kannattaa pitää aina mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti tai yksityinen matkavakuutuskortti (tai kopiot niistä) sekä kopio virallisesta henkilökortista sekä lisäksi omin tiedoin täytettynä Suomi-Kerhon ja Gran Canarian ev.lut. seurakunnan yhteisen työryhmän tekemä SOS-kortti, joka on apuväline hätätilanteita varten.

Tee matkustusilmoitus! Se on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Kriisitilanteissa ulkoministeriö ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin: https://matkustusilmoitus.fi.

Apteekkeja (Farmacia) on runsaasti.

Terveydenhoidosta ja lääkkeiden ostamisesta Espanjassa ja Kanarialla:

https://www.eu-terveydenhoito.fi/terveyspalvelut-ulkomailla/maakohtaista-tietoa-terveyspalveluista/espanja-ja-kanariansaaret/

 

https://europa.eu/youreurope/citizens/health/prescription-medicine-abroad/prescriptions/index_fi.htm


 

Lisätietoa netistä

Kannattaa tutustua sivustoon www.laspalmas.fi. Se esittelee monipuolisesti Las Palmasia, Gran Canariaa ja kertoo myös Kanariansaarten historiasta.

Suomen kunniakonsulaatti

Kunniakonsulaatti auttaa suomalaisia hädänalaisissa tilanteissa. Se avustaa
myös mm. suomalaisen henkilökortin ja passin hankkimisessa.

Osoite: José Franchy Roca 5-2, 35007 Las Palmas de G.C.

Asiakaspalvelu vain ajanvarauksella ma-pe klo 10-13

puh. +34 928 224 358

Sähköposti: sanomat.lsp@formin.fi

Kotisivut: www.finlandia.es

 

Suomi-Kerho – Club Finlandia

Suomi-Kerho ylläpitää Las Palmasissa kohtaamispaikkaa saarella asuville ja siellä vieraileville suomalaisille yhteisiä tapaamisia ja sosiaalista kanssakäymistä varten. Kerho myös edistää kulttuurivaihtoa paikallisen väestön kanssa. Kerhon aktiivinen toimikausi on lokakuusta maaliskuuhun.

Osoite: Calle Portugal 13, 35010 Las Palmas de G.C.

Toimisto: +34 650 546 765

Sähköposti: suomikerho@gmail.com

Kotisivut: www.suomi-kerho.net

Facebook: Suomi-Kerho Club Finlandia


 

Gran Canarian evankelis-luterilainen seurakunta

Suomen ev.lut. kirkko lähettää Gran Canarialle turistipapin ja -kanttorin lokakuusta huhtikuuhun, turistisesongin ajaksi. Turistipapilla on kaste- ja vihkioikeus. Hän huolehtii myös muista kirkollisista toimituksista kuten jumalanpalveluksista. Koti- ja sairaalakäyntejä tehdään tarvittaessa.

Jumalanpalvelukset: Skandinaavinen Turistikirkko, Calle Galileo 40

 

Pappi: +358 41 317 1888

Sähköposti: turistipappi.grancanaria@evl.fi

Kanttori: +358 41 317 1790

Sähköposti: turistikanttori.grancanaria@evl.fi

Kotisivut: www.grancanariansrk.net

Facebook: Gran Canarian suomalainen ev.lut. seurakunta


 

Las Palmas: perusasiat - tulostettava versio

 

bottom of page