top of page

Koiran kuljetus lentokoneessa

Kertomus siitä, mitä isännän ja emännän pitää tietää kun Sissi päätti lähteä etelän aurinkoon Las Palmasiin talvea viettämään.

Ensimmäinen työ on katsoa eri lentoyhtiöiden määräykset sillä ne vaihtelevat melko paljon! Nykyisin ne näkee helposti netistä. Sissi matkusti Norwegianilla, mikä olikin jo Sissille tuttua aikaisemmalta Alicanten reissulta.

 

Ennen koiran matkaa on huolehdittava eläinlääkäriltä koiralle passi, mihin on merkitty kaikki Suomessa pakolliset rokotukset ja myös laitettava koiran ihon alle siru, missä on koiran tiedot. Koiran passiin ei sentään vaadita kuvaa!

 

Seuraavaksi on marssittava ostamaan koiralle häkki tai kuljetuslaukku riippuen siitä, joutuuko koira ruumaan vai voiko tulla matkustamoon. Häkin on oltava kansainvälisen lentokuljetusliiton (IATA) hyväksymä eli itsetehdyt eivät kelpaa! Häkin pitää olla koiran koolle sopiva. Sissi tuli häkissä sillä neito painaa 17kg. Alle 8 kiloa kasseineen painavat otetaan matkustamoon. On myös huomioitava, että matkustamoon otetaan vain kaksi elukkaa mutta ruumaan otetaan neljä otusta häkeissä. Tämä koskee siis kaikkia pienkotieläimiä, kissoja, kaneja jne. Matka kannattaa siis varata ajoissa! Koiraa on hyvä totuttaa häkkiin jo aikaisemmin vaikkapa pikku herkkuja antamalla.

 

Lentokentällä on oltava todella hyvissä ajoin, itse olimme pari tuntia ennen lähtöä. Koiraihmiset buukataan sisään tiskillä, ei siis automaatin kautta! Häkissä pitää tietenkin olla myös omistajan nimi ja määränpään osoite ihan samalla tavalla kuin matkalaukuissa.Sissin passi katsottiin ja kaksi naispuolista virkailijaa syynäsivät koiran tosi tarkasti ja myös kuvasivat monelta kantilta. Myös häkki katsottiin koira sisällä ja ulkona. Koiralta piti poistaa kaulapanta.

Seuraavaksi menimme erikoistavarahihnan luo virkailijoiden saattamana, mihin kutsuttiin miespuolinen turvatarkastaja, joka jälleen tarkasti koiran ja häkin noin silmämääräisesti. Sen jälkeen seurasi haasteellinen tehtävä ainakin naisväelle eli häkin pyörät piti irrottaa ja laittaa häkin mukana olevaan koteloon. Lisäksi tarjottiin nippusiteitä, millä voidaan vielä varmistaa häkin oven pitävyys mutta Sissin häkissä on niin hyvät lukot, että niitä ei tarvittu. Sitten vain menoksi eli koira hihnalle ja emäntä ja isäntä turvatarkastukseen normaalisti! Toivottiin todella, että Sissi päätyy oikeaan paikkaan ja oikealle hihnalle sillä Alicanteen mennessä kaikki ruuman koirat olivat noin tunnin kadoksissa. Oli yöaika ja virkailijoita ei missään mutta löytyihän koirat vihdoin onneksi, Sissi ei ollut moksiskaan vaan tervehti iloisesti häntä heiluen!

 

Joillekin koirille annetaan omistajan toimesta rauhoittavia lennon ajaksi mutta yleensä sitä ei eläinlääkärit suosittele mutta jos joku päätyy niitä antamaan, niin ne on oltava eläinlääkärin määräämiä.

 

Tällä kertaa Las Palmasiin tullessa Sissi oli jo ennen laukkuja taas erikoistavarahihnalla, mikä löytyy läheltä matkalaukkuhihnoja ja vaikutti ihan tyytyväiseltä ja olisi halunnut tutustua vähän jokaiseen lentokenttähallissa olevaan ihmiseen.

 

Sissi on sopeutunut jokseenkin hyvin Las Palmasin ilmastoon heittämällä suuren osan talvikarvastaan pois. Puistot nyt ei ihan vastaa Lavian oloja mutta kaikkeen sopeutuu ja varmasti on kotiinpaluu sitten riemuisa kun on saanut tutustua erilaisin karvakuonoihin ja hajuihin täällä!

Kotiin palatessa on muistettava yksi tosi tärkeä juttu. Koiralle on annettava 1-5 vuorokautta ennen maahantuloa Suomeen Echinococcus heisimatolääke eli yksi tabletti on nielaistava. Tämä on Suomen viranomaisten määräys.

Tabletti on haettava paikalliselta eläinlääkäriltä täältä Espanjasta. Passiin tulee siitä merkintä. Koira ei pääse kotimaahan ilman sitä. Tämä saattaa joskus unohtua koiranomistajalta ja se vasta ikävää on jos koira joutuu karanteeniin Suomen päässä.

 

Tabletin hinta vaihtelee suuresti kympistä useisiin kymppeihin eläinlääkäristä riippuen eli kannattaa ottaa selvää etukäteen hinnoista. Jotkut lääkärit haluavat ”hieman” rahastaa turisteja tekemällä laajan terveystarkastuksen koiralle vaikka kyseessä on vain tabletin antaminen koiran suuhun! Sissi ottaa sen ”täyteen” vatsaan, että vatsa ei mene sekaisin.

 

Yksi juttu tuli vielä mieleen eli taksi kentältä Las Palmasiin kannattaa tilata etukäteen jos mahdollista sillä kaikki taksit eivät ota koiria. Me emme olisi edes mahtuneet tavalliseen taksiin sillä meillä oli iso koiranhäkki sekä lisäksi neljä isoa matkalaukkua ja muut tarvittavat tai tarpeettomat vermeet mukanamme!

En tullut kalliiksi, maksoin Norskilla ainoastaan

70 €/sivu emännälle ja isännälle eli...

Nyt otetaan RENNOSTI

Säde Pystynen

bottom of page