top of page

Katariina Kiiliäinen 12.10.2022

 

Tervetuloa kirjastoon!

Tarvitset vain kerhon jäsenkortin. Kirjojen lisäksi voit lainata läppäriä, käyttää kerhon nettiyhteyttä tai ottaa pieniä määriä tulosteita tai kopioita.
Kerhon kirjasto on kerhotilojen alakerrassa. Kirjoja voit lainata ja varata ja myös kysyä kirjasuosituksia. Voit myös yllättää itsesi ja lainata palautettujen korista! Lainaus ja palautus tapahtuvat itsepalveluna lainausvihkon avulla. Merkitse myös kirjan takasivun tarralappuun lainauspäivä.
Kirjastolle voit tehdä lahjoituksia: hyväkuntoisia ja ajankohtaisia kirjoja otetaan mielellään kokoelmaan. Kaksoiskappaleet sijoitetaan aulan hyllyihin. Siitä voivat lainata muutkin kuin kerhon jäsenet.

Voisitko ryhtyä myös talkoolaiseksi?
Oletko innokas kirjaston käyttäjä? Kaipaatko hauskaa tekemistä Suomi-Kerholla?
Kirjasto on auki maanantaista torstaihin kello 10-14, välillä on lounastauko kerhon ravintolassa. Parhaassa tapauksessa kirjastossa on vastuuhenkilö ja kolme muuta talkoolaista. Silloin työvuoro on kerran viikossa. Talkoolaisten kesken voi olla myös työkokouksia, joskus siivoustalkoita tai muita tapaamisia. Talkoolaisilta toivotaan halua asiakaspalveluun, kiinnostusta kirjoihin ja mielellään lukuharrastusta ja jonkinlaista tietokoneen käyttökokemusta. Kirjastossa on ohjeet toiminnasta ja talkootöistä. Työhön perehdytetään.
 

Talkoolaisten tärkein tehtävä on asiakaspalvelu. Tärkeää on myös hoitaa kokoelmaa: hyllyttää palautuksia, huolehtia kaunokirjallisuus aakkosjärjestykseen, tietokirjat aakkostuksen lisäksi vielä aiheen mukaan omiin hyllyihinsä. Talkoolaiset tekevät tarpeen mukaan myös poistoja. Homeiset ja rikkinäiset kirjat eivät kuulu hyllyyn. Kokoelmaa tarkastellaan, niin että kirjoja on moneen makuun ja tarpeeseen, jännitystä, viihdettä, klassikoita ja tietokirjallisuutta eri aloilta. Eniten kysytään uusia kirjoja, niitä joista puhutaan ja joita varataan kirjastoista Suomessa.
 

Kerhon määrärahoilla on voitu ostaa muutamia kymmeniä kirjoja vuosittain. Talkoolaiset seuraavat uusien kirjojen arviointeja ja kuuntelevat kirjaston käyttäjien toiveita. Lahjoittajien kirjat ovat tärkeä osa kokoelman kartuttamisessa. Kirjoja saadaan kerhon jäseniltä, Suomi-Seuralta ja silloin tällöin muilta tahoilta. Talkoolaiset ostavat kirjat Suomesta, pääosin kesäaikana. Verkkokaupat eivät yleensä toimita kirjoja Kanarialle. Uudet kirjat merkitään hankintaluetteloon ja luetteloidaan kirjastojen yleisten sääntöjen mukaisesti kirjaston tietojärjestelmään. Muovituksella lisätään kirjan kestoa.
 

Kirjaston vastuuhenkilö seuraa lainausta ja kirjojen kysyntää. Hän laskee tilastot ja seuraa määrärahaa. Vastuuhenkilö päivittää kirja- ja uutuusluettelot kerhon Kirjasto-sivulle. Kirjakarhuja joudutaan lähettämään harvoin. Työvuoroista sovitaan talkoolaisten kesken.

Kirjasto on ollut tärkeä palvelu kerhon jäsenille kerhon perustamisesta alkaen. Monille kerholaisille lukeminen on mieluisa harrastus. Ja tutkimuksetkin sen osoittavat: erityisesti pitkien romaanien lukeminen vaikuttaa elämän laatuun ja fyysisen sekä henkisen toimintakyvyn ylläpitoon.
 

Kerhon kirjastossa kirjat ovat perinteisiä paperisia. Kirjoja voi toki lukea myös kännykän, tabletin tai läppärin avulla. Joko testinä eli e-kirjoina tai sitten kuunneltuina eli äänikirjoina. Näin yhä useampi kerholainen tekeekin. On useita tapoja lukea!

Uutta luettavaa riittää

uusia2022.jpg
bottom of page