top of page

Henrietta Arpiainen Gonzalez 1.2.2018

 

Karnevaalien historiaa

Vuosisadat 1400-1700

 

Las Palmasin karnevaalit ovat yksi saaren vanhimmista ja historiallisimmista tapahtumista. Yli viisi vuosisataa on juhlittu naamioita ja kujeilua. Karnevaalien historia alkaa melkein samoilta ajoilta kun kaupungin historia. Gran Canarian pääkaupunki perustettiin 24. kesäkuuta vuonna 1478 ja hyvin nopeasti se osoitti kykynsä liittää yhteen eri kulttuureja, johtuen väestönsä erilaisista alkuperistä.

 

Historialliset dokumentit osoittavat, että ensimmäinen karnevaaleihin rinnastettava juhla on ollut 1500-luvulla: vuonna 1574 tanssiaisissa, joissa pukeuduttiin naamioihin ja valeasuihin. Tanssiaiset pidettiin Casa del Canónigo Pedro Leonissa ja syynä olivat Matías Cairascon häät.

José de Viera y Calvijon kirjoittamassa Kanarian historiassa Íñigo de Brizuela kertoo, kuinka helmikuussa 1635 hänelle tarjoiltiin mahtava juhla-ateria ja kolme bankettia paastoa edeltävinä päivinä.

 

1700-luvulta on historian kirjoissa useita erilaisia merkintöjä italialaisten oleskelusta saarella, sekä heidän mieltymyksestään naamiaistansseihin.

 

1800-luku

 

Karnevaalit elivät ensimmäisen suuren nousunsa 1800-luvun puolessa välissä. Sosiokulttuuristen instituutioiden syntyminen auttoi luomaan karnevaaleja erilaisilla teemoilla. Silloin oli myös ensimmäisiä karnevaalikulkueita joissa oli mukana koristeltuja vaunuja ja naamioihin pukeutuneita juhlijoita. Tämä oli kauppiaiden, kirjallisuuden liiton ja Las Palmas Clubin loisto aikaa jolloin Pérez Galdósin teatteri oli keskeisessä roolissa esittäessään useita tanssi- ja karnevaalinäytöksiä.

 

1900-luku  -  Talvijuhlat

 

20. vuosisadalla Club Náuticon ja Club Victorian perustaminen laajensi karnevaalikarttaa satamaan ja La Isletan kaupunginosaan. Francon diktatuuri esti tapahtuman järjestämisen, jonka vuoksi se naamioitiin ”Talvijuhliksi” ja vietettiin salassa. Näitä juhlia isännöivät aina kaupungin tärkeimpiin lukeutuvat urheilu- ja sosiaaliyhdistykset. Tanssin ja esitysten täytteiseen salajuhlaan saavuttiin karnevaaliasut lakanoilla peitettynä.

 

1976 – Katukarnevaalien elpyminen

 

Nykyaikainen karnevaali sai syntynsä 1976. Tällöin karnevaalit palasivat kaduille ja niitä juhlittiin näyttävästi. Muutamia kuukausia Francon kuoleman jälkeen La Isletalla asuvan Manolo García soitti kunnan kuvernöörille ja sai luvan järjestää karnevaalit kadulla. Näin kulkueet ja naamiot palasivat kaikkien nähtäville 40 vuoden tauon jälkeen. La Isletan asukkaat ottivat ohjat käsiinsä ja muodostivat ensimmäisen karnevaalitoimikunnan joka järjesti karnevaaleja nykymuodossaan ensimmäiset vuodet.

 

1980-luku

 

1980-luvulla karnevaaliorganisaation täytyi jo ammattimaistua ja erikoistua. Karnevaalit olivat levinneet koko kaupunkiin ja vaati suurempaa budjettia, enemmän tapahtumia ja kaupungin puolelta tulevaa ohjausta. Tämä kaikki sai aikaan yhteistyön karnevaalitoimikunnan ja kaupungin välillä. Sopimuksen luomisessa karnevaalien suurella ystävällä, pormestari Juan Rodríguez Dorestella oli erittäin tärkeä rooli. Hän sai aikaan sekakomission karnevaalien järjestämiseksi.

 

Vuonna 1986 otettiin toinen suuri askel karnevaalien organisaatiossa, kun perustettiin Fundación del Carnaval de Las Palmas. Tämä yhdistys koostui kaupungin, poliittisten ryhmien, naapurustoyhdistysten, karnevaaliryhmien ja muiden sosiaalisten ryhmien edustajista. Noina vuosina järjestettiin edelleen muistissa oleva Venetsia juhla Veguetassa.

 

 

1990-luku

 

1990-luku alkoi muutoksilla karnevaalien rakenteessa ja perustettiin Sociedad Anónima Fiestas del Carneval de Las Palmas. Vuonna 1995 Santa Catalinan puistosta tuli karnevaalien pääpiste jossa olivat kaikki tärkeät esiintymiset ja tapahtumat. 1998 oli tärkeä vuosi karnevaalien historiassa: silloin tapahtumaan tuli mukaan Drag Queen -gaala joka löi laudalta kaikki odotukset ja on siitä lähtien ollut ikään kuin karnevaalien käyntikortti. Edelleenkin Drag Queen -gaala on yksi karnevaalien tärkeimpiä tapahtumia, joka on saavuttanut huomattavaa kansainvälistä suosiota.

 

21. vuosisata

 

Viimeisten 30 vuoden aikana karnevaaleista on tullut sosiaalisesti ja taloudellisesti Gran Canarian suurin tapahtuma jolla on äärimmäisen suuri turisteja houkutteleva vaikutus. Juhla, joka on osannut muuntautua viihteen, huvin ja massamedian vaatimalla tavalla, säilyttäen kuitenkin osan alkuperäistä tunnelmaansa. Vuonna 2001 perustettiinn Promoción de la Ciudad de Las Palmas de Gran Canaria, S.A, joka otti vastuun karnevaalien järjestämisestä. Tänä päivänä Gran Canarian pääkaupungissa järjestettävät karnevaalit on luotu tunnettujen ja tärkeiden persoonien arvokkaalla ja suurella panostuksella.

Lähde: www.lpacarnaval.com (karnevaalien virallinen nettisivu)

bottom of page