top of page

Kahvion monitaiturit

Kaikki, jotka ovat olleet Suomi-Kerhon tapahtumissa mukana, milloin tanssi-illoissa, karaokessa, tietokilpailuissa, juhlatilaisuuksissa ynnä muussa mukavassa menossa ovat tanssin, musiikin, pähkäilyn ym. lomassa nautiskelleet kahvion suussa sulavia makeita ja suolaisia herkkuja. On kahvia, teetä, voileipää monta sorttia, pizzaa, piirakkaa, tapaksia, torttua, pullaa ja muita makeita leivonnaisia. Ihan vesi kirahtaa kielen päälle näitä ajatellessa.

Lisäksi kerholla on myös monenlaista päivätoimintaa, ystävänpäiväjuhlaa, musiikkimatineaa ym. tilaisuutta ja niissä myös kahvion antimista nautitaan!

Kuka nämä herkut on sitten loihtinut sillä ne eivät ole ilmaantuneet tyhjästä eivätkä myöskään kauppojen hyllystä vaan kerhon omat osaavat naiset ja joskus myös miehet ovat nämä vapaaehtoistyönä tehneet. Otetaanpa tarkemmin selvää, kuka mitäkin tekee ja millä ajalla. Tässä jutussa kerrotaan kahvion toiminnasta. Baarijuttu tulee myöhemmin kunhan toimittaja ehtii!

Nykyään työjako kerhon keittiön välillä menee niin, että lounasvastaava huolehtii lounaista ja kahviovastaava taas kaikista muista tarjottavista. On siinä melkoinen palapeli vastaavan koottavaksi, että kaikki toimii ja kansa ei jää vaille suuhunpantavaa. Kahviovastaavana toimii tällä hetkellä Riitta Eskelin. Tarvittavat ostokset tekevät listan mukaan ”kauppaneuvokset” Rainer Partanen ja Juha Korhonen ja juhlakattauksista huolehtii Tuula Lindholm.

Jotta juttu ei paisuisi ihan mahdottomaksi olen valinnut haastateltavaksi yhden pitkäaikaisen vapaaehtoistyöntekijän eli kaikkien tunteman Saara Eskelisen. Loppupuolella juttua kerron muista tekijöistä ja niitäkään ei ole vallan vähää!

Saara on käynyt Las Palmasissa vuodesta 1977 ja mieltyi niin täällä oloon, että hän on vuodesta 2002 viettänyt täällä joka talvi viisi-kuusi kuukautta. Kesäisin hän asuu Mynämäellä Turun lähellä omakotitalossa. Saara tarttui toiminnan naisena heti toimeen kerhon kahviossa, missä hän teki kaksi iltaa viikossa ja yhden päivän lounaspuolella. Lisäksi Saara on hoitanut baaria noin 8 vuotta ja ollut sen lisäksi pari päivää viikossa toimistossa töissä. Näiden hommien ohella hän on leiponut tarjottavia kahvioon ja ollut aina juhlissa mukana, ei juhlimassa vaan töitä tekemässä. Melkoinen työmyyrä siis, ei voi muuta sanoa! Hallituksessa hän on istunut myös yhden kauden varapuheenjohtajana.

P1016879.JPG

Ahkerat naiset leivontapuuhissa: Ilona Aarnio ja Saara Eskelinen.

Kun kysyin Saaran harrastuksista niin hän vastasi, että työ on hänen harrastuksensa. Hän ei vaan osaa olla tekemättä mitään. Työn lisäksi hän toki harrastaa käsitöitä, neuloo sukkia ja osallistuu kerhon askartelukerhoon. Joskus hän on myös pelannut mölkkyä mutta nyttemmin se on vaihtunut korttipeleihin. Aikaisemmin Saara on osallistunut menestyksellä myös tietokilpailuihin, joista kerroinkin jo edellisessä Esko Puuskan haastattelussa.

Nykyisin Saara leipoo edelleen kerholla tarjottavia ja tekee myös lounaspuolen hommia tarvittaessa, esimerkkinä viime joulujuhlien laatikot pakkaseen paistoa odottamaan.

Saara on kotoisin Muhokselta, työelämän hän on aloittanut 18-vuotiaana ollen Oulussa kahdessa leipomossa töissä ja ammattitaito on siis tullut työn myötä. Toinen näistä leipomoista on valittu jonakin vuonna Suomen parhaaksi eli ei ole mikään ihme, että Saaran leipomat lihapiirakat viedään kaikki käsistä, niin hyviä ne ovat. Saara on jäänyt neljän lapsen yksinhuoltajaksi vuonna 1974, nuorin oli tuolloin vain kaksivuotias eli oli hieman pakkokin tehdä töitä. Saara muutti Turkuun ja oli siellä leipomossa töissä, sen lisäksi hän teki neljässä grillissä iltahommia.

Leipomotyön hän joutui jättämään lääkärin määräyksestä sairastumisen vuoksi. Saara siirtyi ravintolahommiin viinikassaksi ja tarjoilijaksi. Ravintolassa hän oli töissä myös keittiössä salin lisäksi. Viimeinen työrupeama oli laivasta, missä hän työskenteli 11 vuotta ja tästä työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 1994. Aikamoinen työkokemus on siis kertynyt ja monenmoisesta hommasta ja vaihtelevat työt ovat opettaneet tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Näissä kerhon hommissa Saara aikoo jatkaa omien sanojensa mukaan niin kauan kuin ”henki pihisee”! Positiivista energiaa siis Saaralla riittää!

Lapsia Saaralla on siis neljä, lapsenlapsia 11 ja lapsenlapsenlapsia niitäkin jo peräti 9. Saaran omat lapset ovat myös oppineet varhaiseen työntekoon, taitaa olla verenperintöä.

Keitä kaikkia Saaran lisäksi sitten nykyisin on mukana kahviotoiminnan pyörittämisessä?

 

Huomatkaa, että tähän liittyy myös kaikki juhlat. Antakaa anteeksi jos joku henkilö on jäänyt pois. Kerhollahan joudutaan jotakin hihasta vetämään, että voikko tulla tuuraamaan kun on sairastuttu eli varmasti joku uupuu. Tässä nimiluettelossa on mainittu ne henkilöt, jotka ovat sitoutuneet tekemään töitä tiettynä päivänä vapaaehtoistyönä.

Riitta Eskelin toimii tänä kautena kahviotoiminnan vastaavana ja koordinoi siis joukot kasaan ja toimii usein myös kassana.Viime jouluun asti keittiön vastaavana toimi Merja Haikonen ja hänet nähtiinkin todella usein keittiössä monessa hommassa mm. voileipiä laittamassa ja kassan takana muiden hommien ohessa.

Aina Iloinen Ilona Aarnio (oikea nimi taitaa olla Raili) mutta Ilonana hänet tunnetaan. Hän leipoo makeita kakkuja ja oli tätä haastattelua tehtäessä juuri Saara Eskelisen kanssa leivontapuuhissa. Saara Mäkineste leipoo pizzoja, Maila Turunen on ollut koko keittiön vastaavana aikaisemmin ja leiponut tarjottavia kuten myös Helvan Seppo ja Sirpa. Oman työpanoksensa on antanut myös Marja-Liisa Markoff. Pirkko Kaartinen on toiminut kassana ja tarttunut toimeen kuin toimeen ja Tuula Lindholm on paistanut muiden töiden ohessa myös piirakoita. Ritva ja Veikko Sivula on usein nähty pari keittiöhommissa. Rauha Enlund, Piia Hakanen ja Pirjo Nybom on myös tuttu näky leipomassa ja kassan takana kuten myös Liisi Pellikka. Irja Huovinen on sekä tiskaamassa että auttamassa myös muissa tarvittavissa hommissa.

P1016872.JPG

Jutuntekopäivänä lounasaikaan tupa oli täynnä.

No keitä muita vielä tarvitaan ja joista on aina pula… no tiskareista tietenkin. Tätä hommaa ovat olleet hoitamassa ainakin Ellu Riipinen, Ritva Koutu-Koskinen, Leo Lyytikkä, Ile Jauhiainen ja Kalevi Ahokas. Tähän hommaan on onneksi saatu myös miehiä.

Tämä juttu on syystäkin pitkä eikä vielä edes lopu! Toivottavasti kerhon rivijäsenet tämän luettuaan tajuavat, minkä homman vapaaehtoistyötekijät tekevät sen eteen, että meillä olisi mukavaa ja hyvä olla! Hehän kaikki ovat jo eläkkeensä ansainneet mutta jaksavat silti vaan.

Mitkä ovat sitten kahviopuolen kestosuosikkituotteet. Ne ovat lihapiirakat ja korvapuustit. Näiden lisäksi menekkiä on lohileivällä, pizzalla ja pasteijoilla. Uutena tulokkaana kokeillaan tällä haavaa tapaksia ja aika näyttää, minkälaisen suosion ne saavat! Elämähän menee eteenpäin ja aina kannattaa myös kehittää uutta sillä väki nuortuu ja ruokatottumukset sen myötä. Tapaksia tehdään vapaaehtoistyönä isolla porukalla, tapaksien tekijöistä ja muista uudistuksista juttua myöhemmin.

P1016893.JPG

Tapaksien tekijöiden jälkijoukot, suurin osa kerkisi karata paikalta ennen kuin kuvaaja ehti paikalle

P1016888.JPG

Maistuis varmaan sullekin?

Miten keittiö saa väkeä tekemään tämän kaiken, se onkin kysymys. Sitoutunutta väkeä on vaikea saada ja tiskarit on kiven alla. Keittiössä vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki eli tervetuloa vaan joukkoon. Saat mielekästä tekemistä ja uusia sosiaalisia suhteita...niiden on tieteellisestikin todistettu pidentävän ikää ja elämänlaatua.

Säde Pystynen 25.1.2019

bottom of page