top of page

 

Jappe Jyrkänne:

Corona-Joulu 2020

Suomessa coronan tartuntaindeksi on 118, Espanjassa 248 ja Kanarialla 117. Silti Kanarian matkailua vältellään. Englanti ensin ja sitten Saksa pistivät Kanarian turismin mustalle listalle, mutta minun ymmärrykseeni ei mahdu, miksi se tehtiin?

Kanarialla tilanne on hankalin Teneriffalla, jossa tapauksia on noin 3/4 kaikista Kanarian tartunnoista. Mutta sielläkin tilanne on hallussa, paljon parempi kuin maissa, jotka kieltävät matkailun.

Näille saarille matkailu on elinehto. Pitkittyessään tämä corona-kriisi vaurioittaa Kanarian taloutta todella pahasti. Eri tavoin laskien voidaan päätyä jopa lukuun 64%. Se olisi turismin osuus saarten bruttokansantuotteesta, mutta en ihan usko siihen. Iso se on joka tapauksessa.

Mutta valinnat ovat tietysti niiden maiden, jotka matkailun rajoituksia asettavat. Siihen on vain tyytyminen. Talouden alamäki, jyrkkä, heijastuu tietysti ihmisten jokapäiväiseen elämään. Toistaiseksi on selvitty miten kuten Madridin rahoittaman ERTEn eli tilapäisen työttömyystuen avulla - hiukan suomalaista lomautustukea vastaavan palkkakompensaation ansiosta.

Mutta ERTE koskee vain pysyvissä työsuhteissa olevia. Kausityöntekijät - harmailla markkinoilla työskentelevistä puhumattakaan - eivät siitä hyödy.

Monissa perheissä Kanarialla tuleva joulu tullaan muistamaan tunnelmaltaan ankeahkona. Toimeentulo on yksi asia, elintärkeä. Mutta toinen on sukulaisten tapaaminen. Joulutorit, Jouluseimet, Jouluateriat ja yhdessäolo, jota tämä corona kovin varjostaa.

Kanarialla tilanne on hyvä - siis hyvä! Manner Espanjassa sen sijaan on rajoituksia kansalaisten liikkumiselle, mikä vaikuttaa myös Kanariaan. Joka joulu kymmenet tuhannet kanarialaiset ovat tavanneet vierailla mantereella sukuloimassa - ja päinvastoin. Nyt tämä perinteinen tapa ei ole mahdollista. Tai se on erittäin vaikea karanteeneineen ja corona-todistuksineen.

Kokoontumisrajoitukset hiukan rajoittavat mahdollisuutta koota sukulais- ja ystäväpiiri jouluksi kotiin. Tosin luulen, ettei sellaista täällä kukaan valvo - ei nihkeinkään naapuri. Ravintoloissa vietettävät joulupäivällisetkin sen sijaan pitää osanottajamäärältään rajoittaa varsin pieneksi (6 henkilöä).

Odotettavissa on "Ankea Joulu" monelle kanarialaiselle. Meille iäkkäämmille MaMuille tosin aika tuttu pienessä piirissä vietettävä kiva keskitalven juhla.

Mutta juhlan jälkeen tulee jälleen harmaa arki: meillä on vielä brexit, Trump ja ilmastonmuutos.

Yritetään kuitenkin loihtia muistojen sammioista joulumieltä. Ei näitä coronoita iän kaiken riitä.

Jappe Jyrkänne 14.12.2020

bottom of page