top of page

Jeddy Anttila 8.12.2021

 

Suomi-Kerhon Itsenäisyysjuhla vuonna 2021


 

Olin järjestämässä Itsenäisyysjuhliamme vuonna 2018 ja juhlat onnistuivat oikein juhlavasti ja hyvin perinteiseen tapaan. Pääsin silloisena varapresidenttinä jopa oikean presidenttiparin mallin mukaan kättelemään juhliin osallistujat. Joimme yhdessä kuohumaljat maamme itsenäisyyden kunniaksi. Kuohumaljoilta puuttui rahoitus. Se kuitenkin järjestyi Jaska Tamsin kokoaman sponsorijoukon avulla. Vieläkin heille suuret kiitokset tästä isänmaallisesta teosta.

Vuoden 2019 juhliin otimme jälleen mallia presidentti Sauli Niinistöstä puolisoineen ja emme järjestäneet minkäänlaisia juhlia.

Vuoden 2021 juhlia harjoiteltiin Kerhon kuoron kanssa useita kertoja. Tarkistettiin, että juhlien vaatima rekvisiitta oli kunnossa. Pohdimme tarkoin ohjelmaa ja missä järjestyksessä ja oliko esiintyjillä täsmälleen oikeat tittelit. Ohjelmat tietysti painettiin ja hyvälle paperille. Sitten alkoivat huhut liikkua kiristyvästä corona-tilanteesta.

Olimme varanneet hotelli Reina Isabellan juhlasalin, tilannee kuohuviinit ja muut virvokkeet. Hotellilta tuli vaatimus, että vierailijoilla on oltava passinumerot etukäteen. Tämähän oli meille mahdottomuus. Kerhollahan keräämme kaikkien vierailijoiden nimet, puhelinnumerot ja allekirjoitettavan vakuutuksen voimassa olevista corona-varotoimista. Tästä passivaatimuksesta ja aidosta corona-pelosta johtuen Kerhon hallitus kutsuttiin hätäkokoukseen 01.12.

Hallitus päätti yksimielisesti perua jo valmiin Itsenäisyysjuhlan.

itsenäisyys2021.jpg

Kaikki oli kunnossa ja harjoiteltu. Olin kuullut Teneriffan Suomi-kerholta, että edellisenä vuonna he olivat striimanneet Itsenäisyysjuhlansa ja panneet sen nettiin. Jopa Teneriffan hallintoviranomaiset olivat sen noteeranneet ja kiitelleet kovasti Kerhoa. Minähän en siinä vaiheessa edes tiennyt mitä tämä ”striimaus” tarkoittaa. Kuulemma lähetys menee suoraan verkkoon. Rupesin ehdottelemaan, että pidetään juhlat Kerhon salissa ilman yleisöä ja filmataan tapahtumat. Löytyi Ken Nyberg, joka harrasti valokuvausta ja Leo Lyytikkä samoin. Herrat pohtivat asiaa ja totesivat, jotta kyllähän me jotain kokoon saadaan.

Kaikki oli kunnossa ja harjoiteltu. Olin kuullut Teneriffan Suomi-kerholta, että edellisenä vuonna he olivat striimanneet Itsenäisyysjuhlansa ja panneet sen nettiin. Jopa Teneriffan hallintoviranomaiset olivat sen noteeranneet ja kiitelleet kovasti Kerhoa. Minähän en siinä vaiheessa edes tiennyt mitä tämä ”striimaus” tarkoittaa. Kuulemma lähetys menee suoraan verkkoon. Rupesin ehdottelemaan, että pidetään juhlat Kerhon salissa ilman yleisöä ja filmataan tapahtumat. Löytyi Ken Nyberg, joka harrasti valokuvausta ja Leo Lyytikkä samoin. Herrat pohtivat asiaa ja totesivat, jotta kyllähän me jotain kokoon saadaan.

 

No eipä mitään muttia vaan kutsuttiin kuoro Kerholle klo 11.15, pidettiin äänenavausharjoitukset kanttori Heikki Oraman johdolla, harjoiteltiin Finlandiaa. Todettiin, että meillä ei ole editointikykyä eikä mahdollisuuksia, joten tehdäänpä koko ohjelma järjestyksessä ja painetaan videonauhurin taukonäppäintä tarvittaessa. Leo Lyytikkä saapuikin sopivasti paikalle ja ryhdyimme soittelemaan lippuvartiota Pia ja Pertti Hakasta paikalle. He saapuivatkin hyvissä ajoin ja pukeutuneina juhla-asuun.

Olli Iivonen aloitti fanfaarilla ja lippu saattajineen marssi ryhdikkäästi paikalleen. Tauko. Kuoro järjestäytyi lipun äärelle ja veti harjoittelematta Lippulaulun Siniristilippumme. Kuoro siis lauloi kovaa esittäen koko 200-henkistä puuttuvaa yleisöä. Tauko. Kuoro ja esiintyjät kävivät noutamassa Seidi Häikiön hallinnoimasta baarista kukin kuohuvan viinilasinsa. Allekirjoittanut pyysi sitten kaikkia kohottamaan maljan Isänmaalle. Tauko. Juontaja Liisa Varho esitti tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen ulkosuomalaisille. Tauko. Kerhon kuoro esitti Jukka Kuoppamäen laulun Sininen ja valkoinen sekä Satumaan.

Tauko tuli tähänkin ja todettiin, että Juha Hallenberg avustajineen pitää juhlapuheensa vasta klo 17.00 alkavassa juhlassa meidän filmimme määrittämässä oikeassa kohdassa. Tauko. Turistipastorimme Jukka Reinikainen lauloi Täällä Pohjantähden alla ja dir.cant. Heikki Orama säesti. Seuraavaksi Jukka Reinikainen lausui Itsenäisyyspäivä runon ”Meidän Suomi”. Hyvin esittikin sekä laulun että runon.

Tauko. Kuoro lauloi Finlandian. Tauko. Veteraanin iltahuuto esitettiin siten, että solistina lauloi Heikki Orama ja kuoro liittyi aina mukaan kertosäkeeseen. Esitys oli vähintäänkin hyvä, jos ei loistava. Kunnia kuuluu kyllä mahtava ääniselle dir.cant. Heikki Oramalle.

Tauko. Maisteri Liisa Varho lausui päätössanat, kuoro 200 henkistä yleisöä matkien lauloi Maamme. Lippu vartioineen poistui. Loppu.

PC060017.JPG
PC060002.JPG

Sitten klo 17.00 pidettiin ylläoleva esitys uudelleen Kerhon uuden TVn kautta. Vaan Satumaan jälkeen alkoikin Juha Hallenbergin puhe livenä. Puhe alkoi sotakorvausten maksamisesta ja eteni esimerkkien avulla jo melkein nykypäivään. Ensimmäinen avustaja oli Suomi-verryttelypukuun pukeutunut Paavo Nurmi, joka juoksi Suomen maailman kartalle. Nykypäivällä tarkoitin, että olin minäkin jo katsomassa kun Paavo yli viisikymppisenä kuljetti olympiasoihtua pitkin Mannerheimin tietä ja joustavin askelin. Ei kuulemma juossut itse sitä ylös Stadionin torniin, vaikka me katsojat niin luultiin. Verryttelypuvussa esiintynyt oli Kari Jokinen. Jos Paavo juoksi Suomen maailman kartalle, niin Armi Kuusela pamautti maailmalle Suomen kauneuden eli muunkin kuin metsäluonnon. Armina hehkutti Leena Jokinen. Toinen Armi eli Ratia loi suomalaisen muodin ikonin Marimekon painettuine puuvillakankaineen.

PC060029.JPG

Marimekolla meni välillä huonostikin, mutta toinen upea nainen Kirsti Paakkanen nosti sen jälleen kannattavaksi omine rahoineen ja taitoineen. Hän perusti menestyvän mainostoimiston nimeltä Women. Tyylikkäästi pukeutunut Eeva-Liisa Jairi esitti luultavasti molempia naisia. Suomalaisia kapellimestareita on ympäri maailman. Moni lienee miettinyt syytä tähän. Tästä juhlapuheesta syykin selviää: Jorma Panula. Aivan itsestään selvä Jorma Panula on tietysti Olli Iivonen, kuoromme johtaja ja aivan mainio esiintyjä ja laulaja. Ammattimies. Junnu Vainio.

Esitysten jälkeen tilaisuus Kerholla jatkui vapaamuotoisena. Sisäänpääsymaksu 5 € päätettiin ottaa, jotta vältyttäisiin Junnu Vainio illan tapaiselta ylimäärältä yleisöä. Loppujen lopuksi pieni osa 76 lipusta jäikin sitten myymättä. Kahvilasta myytiin lisäksi Itsenäisyys-lautasta. Kyllä kaikilla oli ihan mukavaa ja yritetään vuoden päästä paremmalla onnella.

Toivoo Jeddy

Juha Hallenbergin puhe 6.12.2021          Veteraanin Iltahuuto

PC060057.JPG
PC060042.JPG
PC060026.JPG
PC060053.JPG
PC060051.JPG
PC060038.JPG

Teksti: Jeddy Anttila

Kuvat ja video: Ken Nyberg

bottom of page