top of page

Aulikki Tikkanen:

Covid19-tilanne sunnuntaina 6.9.2020

Maskipakko on aina, kun liikkuu kotinsa ulkopuolella. 6-vuotiaasta lähtien. Myös rannoilla. Ei uidessa. Maskin käyttöä valvovat: poliisi, dronet ja varusmiehet. Minimisakko on 100€ käyttämättömyydestä. Max 6.000 €. Mascarillat maksavat 50 kpl/15€, kun viimeksi ostin.

Käsiä pitää pestä alvariinsa saippualla muutaman minuutin ajan. Esim. jänis istui maassa laulun ajan. Kaikkien kauppojen sisääntuloissa on käsidesien käyttö pakollista. Joissakin esim. HiperDinossa, mitataan kuume. Samoin terveyskeskuksessa. Välimatka muihin ihmisiin vähintään 2 m.

Pyykit suositellaan pestäviksi 60 tai 90 asteen lämpötiloissa.

Tupakoida ei saa kävellessä kadulla, kahviloissa, ravintoloissa eikä rannalla. Kahvilat ja ravintolat suljetaan 00:00 ja kello 23:00 jälkeen ei oteta uusia asiakkaita sisään.

Ravintolaan ei voi kävellä niin kuin ennen. Pitää odottaa, että edellisen asiakkaan jäljiltä on pöytä ja tuoli desinfioitu. Seisomapöydän antimet ovat luukkujen takana. Henkilökunta antaa käsidesiä ja kertakäyttöhanskan, ennen kuin voi mennä ottamaan ruokaa.

Syyskuun 15. päivään asti on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset. Eikä suositella kylässä käyntiä edes sukulaisten kesken.

Elokuun loppupuolella virus ryöstäytyi, kun 20-29-vuotiaat olettivat viruksen hävinneen. Turistejahan tänne ei lennätetä, joten ihan omaa välinpitämättömyyttä tautitapaukset lisääntyivät.

Hiljaista täällä on. Ihmisillä ei ole töitä, kun ei ole turisteja eikä oma ostovoima kannattele. Pääministeri loihe lausumaan, että talvella nälkä tulee. Syyskuun alusta hallitus on aloittanut asumisen tukemisen varattomille.

Esim. Canterasin rannalla saa suorittaa urheilua (juoksua tai kuntokävelyä) klo 22-02 välisenä aikana. (Muuttui se 08:00 asti pois).

Monet esim. Trianalla olevat liikkeet ovat lopettaneet toimintansa. Ei ole konsertteja, fiestoja eikä juuri markkinoitakaan.

Museoihin pitää varata aika etukäteen. Samoin golf-kentälle, 24 tuntia ennen oletettua peliaikaa.

Terveyskeskukseen on varattava ensin puhelinaika lääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen. Koronatesteille on oma puhelinnumeronsa.

Rajoitetusti otetaan asiakkaita sisään: apteekkeihin, postiin, pankkiin ja pienimpiin avoinna oleviin liikkeisiin. Siispä kaduilla on aina jonoa jossain. Kahden metrin välein ihmisiä.

Myös kaupoissa suositellaan käytettäväksi pankkikorttia. Jos liikkeessä on automaattikassa (esim. Granierin kahvilat ja Europan, silloin voi käyttää käteistä). Kaikkia elintarvikkeita on tarjolla ruokakaupoissa. Jopa Knorrin hernekeittoa oli Carrefourissa! Nyt on hedelmäpuolella viikunoiden ja mangojen aika.

Hammaslääkärissä kädet desinfioidaan sinne mennessä. Ennen avaruuspukuun pukeutuneen hammaslääkärin tuloa hammashoitaja antaa puoli lasillista peroksidia, jolla suu desinfioidaan.

6.9.2020 oli Gran Canarialla viimeisen 24 tunnin aikana rekisteröity 314 uutta sairaustapausta. Lukumäärä on reilusti alempi kuin eilen, jolloin oli 381 sairastunutta. 1 kuollut. Teneriffalla on kuollut 3 ihmistä.

Canarias7-lehden mukaan 6.9.2020 tilanne on:

Yhteensä täällä on 5002 tapausta, joista aktiivisia on 4095, joista 3237 on kotihoidossa.

Teneriffalla 2646, joista 1022 aktiivista

Myös muilta saarilta on tilastoa, jos joku haluaa lukea niistä.

Skandinaviska klubben järjestää lokakuun alussa suoran lennon Tukholmasta Las Palmasiin. (Sivun markkinapaikka suomikerholaisille-ryhmässä on Ritan jakama juttu). Kun tänne matkustaa, pitää (lue on pakollinen) täyttää terveyslomake, jonka saa netistä:  www.spth.gob.es tai ilmaiseksi ladattavassa SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa. Lomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää maahantulon yhteydessä. Tänne tultua mitataan lentokentällä kuume pistoolin näköisellä laitteella.

Suomen suurlähetystön Madridin sivut kannattaa lukea. Sieltä löytyy yleistä tietoa mm. maskeista.

Lämpöähän meillä riittää. Elokuun puolivälistä lähtien on ollut 27-30 (max oli 43 Tasartessa). Yölläkään ei laske alle 25. Tuulettimet ovat kovassa käytössä.

Hyvinvoiva ja sen verran tartuntaa pelkäävä Aulikki, että liikunkin vain alueilla, missä ei ole paljon ihmisiä.

bottom of page