Aikainen lintu pesän nappaa
- Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Asunnon omistaja määrää nyt hinnan. Tiukassa ovat, kuvailee Suomi-Kerhon tulkki ja monitoimija Merja Häkkinen. Hän ei usko tilanteen heti paranevan. Merja on asustellut saarella vuodesta 2011 ja autellut suomalaisia asunnon etsinnässäkin.
Syitä nykyiseen aikaisempaa ongelmallisempaan tilanteeseen on Merjan mukaan useita. Tulijoiden määrä on kasvanut samalla kun tarjonta on huvennut. Kuukausiksi vuokrattavia asuntoja ovat omistajat siirtäneet Airbnb-markkinoille, joissa tuotto voi olla moninkertainen. Kun suomalainen vuokraa asunnon yleensä vain kolmesta seitsemään kuukaudeksi, työntää tämä ikään kuin omistajaa etsimään muuksi ajaksi tuottoa muualta ja havaitsee Airbnb mainioksi vaihtoehdoksi - miksi ei siis koko vuodeksi.
- Suomalaisille vuokraavat ovat olleet kovin tyytyväisiä asukkaisiinsa. Kokevat että asuntoa kohdellaan siivosti. Hyvä vuokralainen on monelle tärkeämpi kuin suuret ansiot, tietää Merja.
Espanjan uusi asunnonvuokrauslakikin on vaikeuttanut tilannetta. Se on lisännyt vuokralaisen oikeuksia, mikä tekee asunnon omistajat varovaisemmiksi. Myös verottaja on valpastunut.
Jos yksiön saa tänä syksynä 500 eurolla, on tehnyt edullisen sopimuksen. Etenkin jos siihen kuuluvat vesi ja sähkö. Rantaviivalta saa pulittaa jo tonnin tai ainakin liki.

Merja Häkkisen löytää useimmiten Suomi-Kerholta toimistoaikaan.
Yleensä tarjolla olevissa asunnoissa varustelutaso on kohtuullinen. Voi tulla matkalaukun kanssa ja asettua taloksi. Pitäisi olla kaikki keittiö- ja ruokailuvälineet, liinavaatteet, pyyhkeet, tavallisimmat kodinkoneet jne. Taso on kuitenkin vaatimattomampi kuin mihin Suomessa useimmat ovat tottuneet. Puuttuu tiskikone, lämmityslaite/lämpöpumppu. Harvassa on WiFi joskin se on yleistymässä. Ongelmana on se, että useimmat operaattorit tekevät vain vuoden sopimuksia, mikä selittää omistajan haluttomuuden tarjota sitä osavuosiasukkaalle. Toisaalta monet suomalaiset haluavat katsella Suomen televisiota, mikä taas edellyttää nopeaa yhteyttä.
- Kaikki tämä muodostaa melkoisen viidakon varsinkin kielitaidottomalle. Niitä meidän eläkeläisemme lähinnä ovat.
Asunnon metsästyksessä kuten niin monessa muussakin olettaa avun löytyvän netissä.
- Eipä juuri löydy, pamauttaa Merja. Tarvitaan suora kontakti omistajaan. Suusta suuhun -menetelmällä asunnot kaivetaan esiin. Hän suosittelee paikan päälle tulemista ja tarjontaan tutustumista, mikäli se vain on mahdollista. Jos pelkkien nettikuvien perusteella ja tuntemattoman antamin tiedoin tekee päätöksensä, voi pettymys myöhemmin olla suuri. Sikaa säkissä ei pidä vuokrata. Varausmaksu kannattaa maksaa. Pitää saada dokumentti maksun suorittamisesta. Muutoin voi käydä niin, että kun tulee paikalle, onkin asunto vuokrattu jollekin toiselle, varoittelee Merja.
Jos käyttää espanjalaista välitysfirmaa, joutuu vuokralainen maksamaan välityspalkkion, toisin kuin Suomessa yleensä. Välityspalkkio on useimmissa sopimuksissa, lyhyemmissäkin kuukauden vuokran kokoinen. Ostotilanteessa myyjä maksaa palkkion kuten Suomessakin.
Merjalle voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos vaikka kielimuuri tuottaa ongelmia kun mieli halajaa Las Palmasiin tai jonkin asian hoitaminen paikan päällä on hankalaa.
Merjan yhteystiedot:
+34 672 884 918
Teksti ja kuva: Ilmari Valkama